Asigurarea obligatorie a locuintelor cu bulina rosie, posibila doar dupa consolidare

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 20:59
2174 citiri
Asigurarea obligatorie a locuintelor cu bulina rosie, posibila doar dupa consolidare
foto: panoramio.com

Proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic vor putea incheia polita de asigurare obligatorie a locuintelor numai dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, iar data de la care toti proprietarii trebuie sa incheie politele va fi stabilita prin ordin al sefului CSA, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care coreleaza prevederile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor cu cele ale Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegere a asigurarilor.

"Limitam (prin acest proiect n.r.) posibilitatea de control asupra pool-ului de asigurare a unor societati care fac parte din grupuri in detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup", a declarat ministrul Internelor, Vasile Blaga.

Ministrul a spus ca, in acest scop, este inlocuit termenul de 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu o data ce va fi stabilita prin ordin al presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice au obligatia sa asigure imobilele impotriva calamitatilor.

Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern a fost totodata stabilita posibilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii ce vizeaza suprafata si costul de inlocuire.

In prezent, a precizat ministrul, criteriul in functie de care se plateste asigurarea este materialul din care este construita casa.

Prin decizia Guvernului s-a interzis si asigurarea locuintelor din imobilele incadrate in clasa I de risc seismic, pana la receptionarea lucrarilor de reabilitare.

Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta.

Potrivit Legii 260/2008, asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Suma maxima ce poate fi oferita ca despagubire este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#asigurare obligatorie cladiri, #asigurare cladiri bulina , #RCA