Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 12:00
2874 citiri
Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013, brokerii de asigurari aratand ca acest fapt este determinat, pe de o parte, de proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse in aplicare prin Ordinul Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor nr. 14/2011, dar si de sistemul decontarii directe pe RCA, care s-ar putea aplica la inceputul anului viitor.

"Estimam o crestere a pretului la RCA. Ordinul nr.14 al CSA va duce la cresterea tarifului RCA. De asemenea, la inceputul anului 2013 se doreste trecerea la un alt sistem de decontare. De exemplu, daca dumneavoastra sunteti vinovata de provocarea unui accident, pagubitul isi va repara masina pe RCA propriu, nu pe RCA-ul dumneavoastra, iar decontarea se va face intre societatile de asigurare. Oricum, si anul acesta au crescut primele, deci de scazut slabe sanse'', a declarat Florin Usurelu, inspector de asigurari la Fast Brokers.

La randul sau, George Matei, director Asigurari la ABC Asigurari Reasigurari, considera ca este foarte posibil ca pretul RCA sa creasca deoarece asigurarile de raspundere civila auto sunt perdante.

"Aceste preturi la RCA sunt stabilite de firmele de asigurari pe baza unor rezultate anterioare pe care societatea le-a inregistrat, cifrele incluzand daunele, rezervele de dauna, comisioanele de achizitie etc. Toate cifrele acestea sunt variabile si, in momentul in care se constata ca firma este pe pierdere sau nu inregistreaza castigurile sperate, pentru ca toata lumea trebuie sa recunoasca faptul ca, de regula, asigurarile de raspundere civila auto sunt perdante, acest minus trebuie recuperat umblandu-se la preturi.

Nicio firma dintre cele care incheie astfel de asigurari nu-si permite sa creasca preturile in mod arbitrar, ci ia decizia in functie de aceste variabile, care nu pot fi pe minus. In conditiile in care pentru toate firmele de asigurari aceste RCA-uri sunt perdante, fiecare vrea sa creasca pentru a-si recupera pierderile. Este o asigurare care permite in timp obtinerea unor venituri ce sunt destinate rulajului, dar, dupa un anumit timp, incep si daunele. In acel moment, trebuie sa ai si sursa de despagubire", a precizat George Matei.

"Este foarte posibil ca toate tarifele sa creasca, pentru ca nu exista baza sa se dea mai jos pentru ca aceste asigurari fiind perdante trebuie recuperate", a subliniat acesta.

Se scumpeste sau nu RCA-ul?

Pe de alta parte, exista si opinii potrivit carora noile norme ce vor fi aplicate de CSA nu vor duce la majorarea tarifelor la RCA.

"Noile norme nu aduc schimbari majore. Acestea vin in completarea legislatiei existente, clarificand si simplificand o serie de aspecte ale cadrului in care asiguratorii isi desfasoara activitatea. Societatile de asigurare au avut si vor avea in continuare libertatea de a stabili tarifele de prima in functie de criterii interne bine stabilite si validate de expertiza fiecareia in cazul acestei forme de asigurare (RCA - n.red.), de strategiile comerciale adoptate si, desigur, de calitatea asumata a serviciilor post vanzare.

O noutate o reprezinta eliminarea limitarii reducerii comerciale, stabilita anterior la maximum 25%, companiile avand posibilitatea sa ofere discounturi de orice valoare atat timp cat acestea sunt prevazute in modul de constructie al tarifului de prima", a explicat Iuliana Rusei, director Asigurari Generale la Generali.

In opinia acesteia, noile norme subliniaza, insa, importanta obtinerii de informatii corecte pe baza carora sa se stabileasca prima de asigurare.

"Este obligatorie solicitarea tuturor informatiilor necesare evaluarii riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima, si verificarea acuratetii acestora, indiferent ca discutam despre date de identificare si tehnice ale vehiculului sau despre informatii referitoare la proprietarul/utilizatorul acestuia.

De asemenea, este binevenita reglementarea potrivit careia in cazul vehiculelor pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania, asiguratorul are obligatia de a solicita dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar", a adaugat Iuliana Rusei.

In ceea ce priveste tariful viitor la RCA, Generali monitorizeaza in permanenta indicatorii care arata evolutia liniilor sale de business in raport cu propriile obiective stabilite, dar si in raport cu evolutia pietei.

"In ceea ce priveste asigurarea RCA, in ultimii ani, la nivelul intregii piete, am asistat la o crestere considerabila a despagubirilor si a rezervelor constituite de companii, in special pentru vatamari corporale, ceea ce ar fi trebuit sa conduca automat la o majorare a primelor de asigurare. Insa, dimpotriva, fenomenul inregistrat a fost invers, mare parte dintre companiile de asigurare optand pentru reducerea tarifelor. Generali nu face parte din acest segment, politica noastra fiind de a sta deoparte de aceasta batalie a preturilor pe RCA.

Generali are o politica corecta a tarifelor practicate pentru toate liniile de business, incluzand aici si asigurarea RCA. In concluzie, nu putem avansa ideea de crestere a tarifelor la RCA pentru toti asiguratii, pentru ca in portofoliul nostru exista segmente de clienti pentru care tariful va scadea. Acestia sunt soferii prudenti, care vor beneficia de avantajele aplicarii sistemului bonus-malus, care le va aduce o reducere considerabila", a precizat Cristina Albu, PR Manager la Generali.

La randul sau, CSA a tinut sa sublinieze, intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul lunii noiembrie, ca reactie la declaratiile unor brokeri de asigurari care puneau pe seama noilor norme cresterea cu 50% a tarifelor la RCA, ca proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA nu vizeaza majorarea tarifelor, ci are in vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#rca scumpire 2013, #pret asigurare RCA , #RCA