Avertisment: Noua lege RCA este un "cadou otravit" pentru clienti (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 15:20
5737 citiri
Avertisment: Noua lege RCA este un "cadou otravit" pentru clienti (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) considera ca proiectul noii legi a asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila (RCA) reprezinta un "cadou otravit" pentru clienti.

"Este a doua oara cand toti participantii la dezbateri (inclusiv reprezentantii ASF) cad de acord asupra unor propuneri de modificare a legii, propuneri care dupa ce intra in dezbatere in consiliul ASF, sunt inlaturate, varianta finala care este transmisa ulterior catre Parlament neincluzand acele prevederi agreate initial", se mentioneaza in comunicatul asociatiei, care reprezinta interesele celor aproape 10.000 de service-uri auto din Romania, din care in jur de 1.700 lucreaza cu firmele de asigurari.

Marti, ASF a publicat proiectul noii legi a RCA, modificat dupa ce o prima varianta a fost retrimisa de catre Parlament. Noul proiect a inclus mai multe propuneri ale transportatorilor, cum ar fi plata in rate lunare a asigurarii auto, suspendarea asigurarii pe perioada in care vehiculul nu este utilizat si posibilitatea compensarii directe.

ASF a renuntat, in schimb, la intentia de a include in proiectul de act normativ prelungirea automata a politelor, daca asiguratul nu inainteaza o cerere de incheiere inainte de expirare.

Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA: ASF vrea sa mentina clientul captiv

Totusi, asociatia service-urilor considera ca exista cel putin sapte prevederi in nou proiect care sunt an avantajul firmelor de asigurari si in dejavantajul asiguratilor. Astfel, legea ar permite excluderi de la plata despagubirii RCA, caz in care pagubitului nu i se mai aplica prezumtia de nevinovatie.

De asemenea, "procedura de constatare a daunelor a fost eliminata din lege, ASF dorind ca aceasta sa fie stabilita prin norme", se arata in comunicatul ASSAI. O alta prevedere eliminata de catre ASF este obligativitatea firmei de asigurari de a notifica pagubitii RCA in cel mult cinci zile lucratoare de la data avizarii daunei.

ASF nu a acceptat nici propunerea ca pagubitul sa beneficieze de o masina inchiriata pe perioada in care firma de asigurare intarzie plata daunei sub pretextul efectuarii de cercetari, pentru o perioada maxima de 90 de zile, privind dosarul de dauna.

Nemultumiri

Asociatia service-urilor este nemultumita si de decizia ASF de a propune, in proiectul de lege RCA, penalitati de circa 30% pe an, mult mai mici decat dele propuse de catre transportatori pentru firmele de asigurari care nu platesc daunele. In plus, daunele pentru vatamari corporale sunt considerate prea mici, iar legea nu include criterii de aplicare a sanctiunilor supuse societatilor de asigurari, mentioneaza ASSAI.

"Este foarte clar ca acest consiliu al ASF si-a atins limitele, fiind incapabil sa genereze reforma celui mai important segment din asigurari, de aceea Parlamentul Romaniei, aflat in slujba cetatenilor, trebuie sa ia in calcul cele doua variante de reformare a consiliulul ASF: destituirea lui Misu Negritoiu sau demiterea intregului consiliu al ASF", a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean.

Anterior, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a anuntat ca ASF a acceptat 10 din cele 14 cerinte ale transportatorilor privind modificari care trebuie aduse legii RCA, inclusiv principala solicitare, de a se introduce un mecanism de control al preturilor. COTAR cere Guvernului sa introduca masurile convenite prin Ordonanta de Urgenta.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#probleme noua lege RCA, #noua lege RCA, #lege tarife RCA , #RCA