Ziare.com

Azi intra in vigoare noile tarife RCA. Iata grila de referinta

Vineri, 19 Mai 2017, ora 07:00

   

Azi intra in vigoare noile tarife RCA. Iata grila de referinta
Azi este prima zi cu preturi ale politelor RCA teoretic libere, dar si cu o grila de tarife orientative fixata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa sase luni de preturi inghetate, printr-o decizie a fostului Guvern, la presiunea patronilor de firme de transport.

Miercuri, in mod ciudat pentru o piata teoretic libera, pe care preturile ar trebui sa rezulte din raportul dintre cerere si oferta, ASF a anuntat tarife de referinta pentru politele RCA.

Chiar sefii din ASF admit ca este vorba doar de preturi orientative si nu este clar ce se va intampla cu o companie de asigurari care aplica un tarif dublu, de exemplu, fata de cel orientativ.

"Noile tarife stabilite au un nivel orientativ si au la baza datele statistice individuale, datele statistice agregate la nivel de piata si metodologia de calcul", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

"Daca o companie de asigurari oferteaza tarife mult peste aceste repere, clientul poate solicita explicatii, dar asiguratorul respectiv va trebui sa dea explicatii si la ASF. Ii asteptam cu placere pentru astfel de explicatii, dar cred ca nu va fi cazul", a spus vicepresedintele ASF.

Iata grila de tarife

Pentru soferii intre 31-40 de ani, care au o masina cu capacitatea cilindrica de 1.201-1.400 cmc, tariful de referinta al asigurarii de raspundere civila auto este de 506 lei.

Acest tarif este cu 17% sub maximul stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei.Pentru persoane juridice care detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un maxim de 992 de lei (-4%).

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 de lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decat tariful maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Preturi dezghetate, de frica Bruxelles-ului

Guvernul a decis sa nu mai prelungeasca inghetarea tarifelor, de frica Comisiei Europene, care se opune restrangerii concurentei.

Asociatile de transportatori, principalii beneficiari ai inghetarii preturilor, au facut presiuni, in ultimul timp, pentru prelungirea perioadei de inghetare a preturilor.

Joi, presedintele Consiliului Concurentei a mentionat ca institutia pe care o conduce urmeaza sa monitorizeze sectorul in perioada urmatoare, impreuna cu ASF.

"ASF-ul ne-a spus: preturile nu s-au dus pana la maximum, erau substantial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere, ar parea ca piata totusi a functionat. In acelasi timp, ei au luat masuri de asanare in piata. Lucrurile par sa fii progresat in aceste sase luni in care a fost inghetata piata", a spus Chiritoiu.

"Daca am fi extins plafonarea peste sase luni, exista un risc substantial ca cei de la Comisia Europeana sa declanseze o procedura de infringement", a avertizat Chiritoiu.

Citeste si:

Tarifele de referinta sunt structurate in functie de:
  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.)
  • tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica)
  • caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri) in functie de categoria vehiculului.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 17892 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

parcul Auto sa scumpit ,ora de munca la teliere sa scumpit

e logic ca si RCA trebuie sa devina mai scump .... plus sint foarte multi smenari care fac accidente fictive sa incaseze de la asigurare o gramada de bani ....

 

De ce se continua cu tarife in functie de capacitatea cilindrica?

de ce se ia in calcul marimea motorului si nu puterea acestuia? In orice asigurare in afara de rca se ia in calcul RISCUL dar in cazul rca se ia in calcul o constanta a masinii care nu are nici o legatura cu probabilitatea de a genera accidente. inteleg varsta, inteleg istoricul, as intelege pe deplin rca pe sofer in loc de masina. nu pricep de ce unii cu 120 de cai putere si motor de 1.2 / 1.4 platesc mai putin decat altii cu 61 cp si marimea motorului de 1.9...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor