Bodu cere UE sa oblige bancile sa-si informeze corect clientii

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 16:57
1935 citiri
Bodu cere UE sa oblige bancile sa-si informeze corect clientii

Romanii vor ca Parlamentul European sa adopte o rezolutie prin care institutiile de creditare sa fie obligate sa informeze consumatorii care doresc sa contracteze un imprumut.

Proiectul a fost inaintat institutiei europene de europarlamentarii PD-L Sebastian Bodu si Marian Zlotea.

Ingrijorati de situatia existenta in ceea ce priveste drepturile consumatorilor si obligatia de informare a acestora in cazul contractelor de credit, intrucat nu exista o legislatie comunitara armonizata in totalitate in acest sens, Sebastian Bodu si Marian Zlotea au solicitat Comisiei Europene si Comisiilor parlamentare competente sa analizeze in detaliu acest aspect care prejudiciaza drepturile consumatorilor, informeaza Amos News.

Daca propunerea celor doi europarlamentari PD-L va fi acceptata de Parlamentul European, Comisia Europeana ar urma sa oblige bancilor sa transmita informatii clare si transparente privind modalitatea de executare, de suspendare sau de incetare a serviciului prestat.

In aceasi timp, institutiile de creditare ar putea fi obligate sa furnizeze informatii complete despre taxe, dobanzi, comisioane, garantii, penalitati, despagubiri sau rate.

Ei doi europarlamentari mai vor ca bancile sa-si notifice in scris clientii inainte de modificarea dobanzii sau a comisioanelor aferente;

Foarte important, consumatorii ar urma sa beneficieze de dreptul de a renunta la servicii si contract fara costuri suplimentare in cazul neacceptarii modificarii clauzelor contractuale. In premiera, ar urma sa se stabileasca si modalitati de penalizare a operatorilor economici in cazul nerespectarii modificarilor acestor clauze si despagubirea consumatorilor afectati in cazul in care acestia au suferit pagube din culpa operatorilor economici, mai scrie agentia de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#Sebastian Bodu, #UE, #banci, #legislatie, #drepturi clienti , #RCA