Cadourile fac rau economiei?

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 15:19
1427 citiri
Cadourile fac rau economiei?
Foto: auniqueexperience.com

Retailerii din lumea intreaga asteapta cu nerabdare sezonul Sarbatorilor de iarna, cand vanzarile aproape se dubleaza fata de o luna normala, in principal datorita cadourilor. Insa, este cu adevarat benefic pentru economie sa cumparam cadouri?

Unii economisti sunt convinsi ca facem mai mult rau, decat bine, prin excesul de cumparaturi din perioada Craciunului.

Unul dintre sustinatorii acestui "curent" este decanul Facultatii de business si politici publice Wharton, din cadrul Universitatii Pennsylvania, care este convins ca nu avem prea multa satisfactie dupa cumparaturile pentru Sarbatori.

"In mod normal, daca dau 50 de dolari pentru ceva ce-mi doresc eu, cumpar ceva ce, pentru mine, valoreaza 50 de dolari. Dar, daca altcineva cumpara ceva de 50 de dolari pentru mine, din moment ce nu stie ce imi place sau ce am deja, sunt mari sanse sa cumpere ceva pentru care eu nu as fi dat bani. Astfel, resursele adevarate (banii) sunt transformate in ceva fara valoare", spune Waldfogel, pentru revista Time.

Doar in Statele Unite, se cheltuie aproximativ 65 de miliarde de dolari pentru cadouri, in fiecare an, ceea ce ii face foarte fericiti pe proprietarii marilor lanturi de magazine. Insa, motivul cumparaturilor este sa produca satisfactie pentru cumparator. Iar, in cazul cadourilor, adesea destinatarul acelui cadou nu are nici o satisfactie. Fara aceasta satisfactie, starea de bine ce ar trebui sa existe pur si simplu nu se produce.

"Nu sunt impotriva cheltuitului. Insa, indiferent de suma pe care o cheltuim, ar trebui sa cautam cat mai multa satisfactie de pe urma produsului achizitionat", explica Waldfogel.

Pe de alta parte, toata lumea are de castigat cand oferiti cadouri persoanelor pe care le cunoasteti foarte bine. In acest caz, stiti deja daca ii place un anumit lucru sau nu si daca il are deja sau nu, iar cadoul pe care il faceti are o valoare cel putin la fel de mare pentru acea persoana precum suma pe care ati cheltuit-o pentru a cumpara produsul respectiv.

Solutii pentru evitarea devalorizarii

Daca, totusi, trebuie sa faceti cadouri si unor persoane pe care nu le cunoasteti prea bine, exista metode pentru a va asigura ca vor fi multumite de ceea ce primesc, dar si de evitarea devalorizarii imediate a produselor.

Solutia perfecta ar fi sa oferim bani celor pentru care nu stim ce sa luam. Insa, cu mici exceptii - parintii copiilor, bunicii nepotilor sau cei bogati celor mai saraci - acest lucru nu este acceptat din punct de vedere social.

Acesta este si motivul pentru cresterea vanzarilor certificatelor cadou. Desi nu sunt bani in sine, permit celui care il primeste sa-si cumpere orice isi doreste de la magazinul care a emis certificatul, in limita sumei inscrisa pe acesta.

O alta solutie ar fi donarea unei sume de bani in numele celui caruia vreti sa-i dati cadoul. Studiile arata ca, pe masura ce oamenii se imbogatesc, doneaza mai multi bani, acest lucru fiind considerat, de fapt, un lux. Astfel, dati posibilitatea persoanei respective sa experimenteze luxul, de Craciun.

"Nu sunt singurul care a observat nebunia comportamentului nostru. Cred ca oamenii sunt pregatiti sa se schimbe. Oamenilor le place sa ofere cadouri. Daca am putea sa le eliminam pe cele inutile si sa majoram donatiile, ceea ce ar coincide cu telurile religioase, ar fi mai bine pentru toata lumea", incheie Waldfogel.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#cadouri Craciun, #cumparaturi sarbatori , #RCA