Ce scumpiri ne asteapta in 2010?

Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 10:47
4104 citiri
Ce scumpiri ne asteapta in 2010?

In timp ce salariile in sistemul bugetar vor fi inghetate, iar mediul privat nu face mari promisiuni, anul 2010 va fi cu siguranta unul al scumpirilor, atat in ceea ce priveste alimentele, cat si bunurile care ne alimenteaza viciile.

Unele cresteri de preturi sunt cauzate de majorarea accizelor, cum este cazul carburantilor si curentului electric (crestere de 4%), la care se mai adauga scumpirea cu pana la 25% a materiei prime din import.

Pe langa scumpirile la carburanti, tigari si alcool, produsele alimentare de baza vor cunoaste si ele majorari considerabile de pret. Astfel, romanii vor scoate mai multi bani din buzunar in 2010, in conditiile in care producatorii si comerciantii anunta majorari de preturi la alimente cu pana la 30%.

Inca din prima zi a lui 2010, fumatorii vor da mai multi bani pentru a-si achizitiona un pachet de tigari, pretul acestora urmand sa creasca cu pana la 34%, ceea ce inseamna minim 10 lei pentru un pachet de tigari. De la jumatatea anului, se vor scumpi si bauturile alcoolice, preturile acestora urmand sa creasca cu 4-6% la aperitive si cu 6-8% la brandy sau vodca.

Si posesorii de masini vor fi afectati de scumpiri. Pe langa majorarile de 5-7% la carburanti, care va ridica pretul la pana 4,8 lei/litru, se va inregistra si o crestere cu 40% a pretului pentru politele RCA.

Printre alimentele la care se vor aplica majorari se numara si carnea de porc, unde cresterile de pret vor fi de 5-7%, in conditiile in care 70% din carnea de porc de pe mesele romanilor este din import.

De asemenea, exista mari sanse ca alimentele din carne de pasare sa se scumpeasca cu pana la 25-30% in 2010, sustin producatorii. Vestea buna este insa ca scumpirile nu se vor simti din primele luni ale anului, majorarile de pret fiind asteptate din luna martie.

Painea, mai scumpa

Valul de scumpiri din 2010 ar putea aduce si majorari ale pretului graului, ceea ce va determina scumpiri ale painii. Producatorii spun ca o majorare de circa 10% a pretului graului va duce la o scumpire cu 5% a painii.

Si fructele si legumele se vor scumpi, in special cele care provin din import (circa 80-85% din total). Un scenariu optimist arata ca fructele si legumele s-ar putea scumpi, in cel mai bun caz pentru cumparatori, cu 7-10%.

Preturile produselor lactate vor creste si ele gradual. Incepand din 2010 toata gama de lactate va suferi majorari de pret intre 3% si 8%. La randul sau, laptele din productia autohtona se va scumpi de la 3 lei pe litru la 3,2 lei pe litru.

Cu toate ca scumpirile sunt inerente, ele se vor aplica treptat incepand cu luna ianuarie 2010 si, probabil, va fi atins un maxim in luna martie.

Produsele de lux, mai ieftine

Cu toate acestea, exista si produse care se vor ieftini, insa acestea sunt destul de putin accesibile majoritatii romanilor. Este vorba de produsele de lux, unde eliminarea accizei va determina ieftiniri. In 2009, blanurile au fost accizate cu 45 %, parfumurile cu 35 %, cristalurile cu 30%, iar bijuteriile cu 15%. Eliminarea accizelor nu va determina neaparat o ieftinire proportionala, stiut fiind ca, atunci cand poate, comerciantul roman prefera sa-si creasca adaosul comercial decat sa ieftineasca un produs la care se aplica o scadere de taxe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#scumpiri produse 2010, #scumpiri produse alimentare, #cresteri preturi 2010 , #RCA