Cine ar putea da o groaza de bani pe politele RCA in 2016 - Decizia luata de ASF

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 22:51
8749 citiri
Cine ar putea da o groaza de bani pe politele RCA in 2016 - Decizia luata de ASF
Foto: Arhiva Ziare.com

ASF va efectua in decembrie mai multe controale la companiile de asigurari, dupa ce acestea au notificat autoritatea in ultimele doua luni ca vor majora tarifele la politele RCA, preturile urmand sa fie de 4-5 ori mai mari in unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.

"Incepand cu luna decembrie a acestui an, ASF va demara mai multe controale la societatile de asigurari pentru verificarea cauzelor cresterii tarifelor fata de perioadele precedente.

Aceste controale, efectuate in colaborare cu echipe de actuari, vor urmari acuratetea datelor si informatiilor folosite in fundamentarea tarifelor, justificarea criteriilor de segmentare adoptate, compararea datelor cu perioadele anterioare, comparabilitatea si influenta in cresterea/descresterea tarifelor in raport cu despagubirile platite si impactul asupra calculului tarifelor in ceea ce priveste nedeclararea/neinregistrarea la timp a tuturor daunelor", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Guvernul, somat sa ia actiuni in privinta RCA: Vom plati sume astronomice in 2016?

Cresterea semnificativa a valorii despagubirilor pentru vatamari corporale reprezinta una dintre cauzele majorarii tarifelor pentru politele RCA, potrivit unei analize ASF.

La aceasta se adauga practica judiciara neuniforma si lipsa de predictibilitate a valorii acestor despagubiri, dar si cresterea de pana la 4,5 ori a daunei medii pentru despagubiri aferente vatamarilor corporale si deceselor pentru accidentele produse in afara Romaniei, fata de cele produse in tara.

De asemenea, in anumite cazuri a sporit frecventa daunelor si a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.

ASF isi propune, pe langa controlarea companiilor care emit polite RCA pentru transportatori, sa stabileasca un model actuarial de calcul al RCA pentru acestia, impreuna cu Asociatia Romana de Actuariat, care sa fie recomandat ca model de referinta societatilor de asigurari care au notificat cresteri exagerate ale tarifelor.

Totodata, propune o intalnire in regim de urgenta cu reprezentanti ai transportatorilor si ai asiguratorilor care practica RCA, pentru a gasi solutii concrete, dar si sa faca demersuri pe langa Parlamentul Romaniei pentru actualizarea legii asigurarilor obligatorii.

ASF vizeaza segmentarea mai rafinata, in concordanta cu nivelul real de risc asociat fiecarei categorii de clienti, precum diferentierea tarifelor in functie de tipul de activitate de transport intern/extern. De asemenea, are in vedere eliminarea/atenuarea importantei criteriului de segmentare reprezentat de codul CAEN.

Ce propuneri mai face ASF

Autoritatea mai propune implementarea unor solutii tehnice moderne pentru cuantificarea riscului asociat fiecarei categorii de clienti, inclusiv pentru monitorizarea si imbunatatirea comportamentului in trafic, prin utilizarea de camere video la bordul autovehiculelor pentru monitorizarea activitatii si comportamentului in trafic si prin utilizarea de GPS.

ASF incepe curatenia in asigurari: Realitatea dura despre preturile prea mici la RCA

O alta masura se refera la un studiu de impact privind posibilitatea modificarii modelului actual de emitere a politei RCA, prin declararea persoanelor care vor conduce autovehiculul, cu polita pe autovehicul si sofer.

ASF vrea sa efectueze controale "de anvergura" pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurari si identificarea eventualelor "distorsiuni" (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) in fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicatii asupra rentabilitatii asiguratorilor si implicit asupra primelor de asigurare practicate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#preturi RCA 2016, #polite RCA 2016, #scumpire RCA 2016, #ASF masuri RCA , #RCA