Cine plateste daunele in caz de accidente cu autor necunoscut sau fara RCA?

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 09:55
7311 citiri
Cine plateste daunele in caz de accidente cu autor necunoscut sau fara RCA?

Ati fost victima unui accident rutier, iar persoana vinovata de producerea acestuia a parasit locul faptei, fara a mai fi identificata ulterior? Cine ar trebui sa suporte daunele materiale care revin persoanelor ranite sau rudelor celor decedati in astfel de cazuri?

Potrivit legii, victimele accidentelor cu autor neidentificat sunt despagubite prin intermediul unui fond special. Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) este constituit din varsarea unei cote de 0,3% din primele asiguratorilor si acopera daune materiale cauzate de accidente, dar si ranirea sau decesul soferilor in cazul unor coliziuni cu autovehicule pentru care nu s-a eliberat RCA sau conduse de soferi ce au fugit de la locul faptei, informeaza Cotidianul.

Accidentul de autovehicul cu autor neidentificat este considerat acel accident in care autovehiculul agresor a intrat in coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului.

Daca in urma unui accident cu autor neidentificat s-au produs vatamari corporale unei persoane, iar aceasta necesita ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acorda despagubiri, sub forma unei o franciza, in valoare de 500 de euro. Daunele pot fi platite si in lei, la cursul de schimb al pietei valutare din momentul despagubirii.

Legiuitorul a prevazut despagubiri prin intermediul FPVS si in cazurile in care autorul accidentului este identificat, dar acesta nu are incheiata o pilita RCA pentru autovehiculul sau tramvaiul cu care a provocat accidentul.

In acest caz, Fondul acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese. In aceste cazuri va ramane in sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 100 de euro ori echivalentul in lei la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului, arata acelasi ordin, prea putin cunoscut de soferi.

"Potrivit datelor statistice, in perioada ianuarie-noiembrie 2009 au fost avizate 570 de cazuri, mai multe decat pe parcursul intregului an 2008, cand la fond au apelat in total 383 de persoane", a mai declarat pentru publicatia centrala Sorin Greceanu, director executiv la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#accidente cu autor necunoscut, #autovehicole fara RCA, #despagubiri, #daune materiale , #RCA