Cum sa iti vinzi casa ipotecata?

Vineri, 01 August 2008, ora 07:58
16319 citiri
Cum sa iti vinzi casa ipotecata?

O locuinta luata prin credit poate fi vanduta prin mai multe mijloace: obtinerea acordului bancii, prin rambursare anticipata sau preluarea ipotecii de catre alt client.

Exista deci solutii care va pot scapa de ipoteca, insa cea mai buna ramane rambursarea anticipata a banilor, informeaza Adevarul in editia online.

Prin creditul-punte veti putea sa vindeti o casa cu ipoteca.

Dupa ce veti restitui sumelor datorate si comisionul de rambursare in avans, banca va dispune radierea ipotecii din cartea funciara.

In urma radierii toate interdictiile de instrainare, grevare sau demolare dispar si imobilul poate fi vandut dupa bunul plac.

In cazul in care nu aveti bani pentru rambursare si vreti sa va mutati in alta casa optati pentru un credit punte de la aceeasi banca, obtinand astfel avansul necesar achizitiei pe credit a unei alte locuinte.

Ulterior, intr-un termen stabilit de creditor, clientul are la dispozitie o anumita perioada de timp, de regula un an, pentru a vinde vechea locuinta si pentru a rambursa imprumutul initial.

Imobilul poate fi vandut si printr-o tranzactie pe credit si anume cumparatorul este dispus sa achizitioneze imobilul, fie cu bani cash, fie tot pe credit.

Vanzatorul se va adresa bancii care l-a imprumutat si ii va cere acordul pentru instituirea unei ipoteci de rang inferior (rang 2) asupra imobilului in cauza, in favoarea bancii cumparatorului.

In paralel, banca vanzatorului trebuie sa isi dea acordul de principiu, iar cea a cumparatorului (fie aceeasi cu a vanzatorului, fie oricare alta dispusa sa il finanteze) sa il considere pe acesta eligibil.

Daca aceste imprumuturi sunt acordate, banca celui care cumpara instituie o ipoteca de rang doi asupra imobilului ce urmeaza sa fie tranzactionat si vireaza banii institutiei de credit a vanzatorului, pentru ca aceasta sa efectueze rambursarea anticipata.

"Pentru ca imobilul este vandut la pretul pietei, este foarte probabil ca pretul de vanzare sa fie mai mare decat suma datorata de vanzator bancii care l-a imprumutat. In acest caz, dupa efectuarea rambursarii in avans, vanzatorul primeste diferenta de bani ce i se cuvine", a declarat Laurentiu Faifer, consilier juridic in cadrul Emporiki Bank.

Ulterior, ipoteca trecuta pe numele vanzatorului este radiata si trece pe numele cumparatorului.

Aveti grija insa ca atat timp cat un imobil este ipotecat, acesta nu poate fi instrainat decat cu acordul prealabil al creditorului (institutia de credit care a finantat achizitia), care poate sa il emita sau nu.

"Daca nu consimte la instrainare, aceasta nu se poate perfecta.

Conditiile in care se poate face instrainarea sunt puse de creditor, care, prin acordul pe care il emite, dispune ce sume de bani trebuie platite. Abia dupa ce acesta si-a satisfacut creantele, sarcinile care greveaza imobilul vor fi radiat din cartea funciara, la cerere creditorului facuta in acest sens", a declarat Mihai Atanasoaei, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Daca va hotarata sa vindeti imobilul pregatiti-va niste banii pentru niste taxe suplimentare cum ar fi 60 de lei pentru radierea ipoteci.

De exemplu, pentru un imobil evaluat la 100.000 de euro, daca bunul a fost dobandit cu mai putin de trei ani in urma, vanzatorul persoana fizica va plati un impozit de aproximativ circa 3.150 lei.

In prealabil, vanzatorul trebuie sa plateasca si o taxa pentru extras de carte funciara, 40 lei sau 200 lei in regim de urgenta.

La randul lui, cumparatorul persoana fizica trebuie sa plateasca o taxa de reintabulare de 520 de lei si un onorariu notarial plus TVA, care ajunge la aproximativ 5.000 de lei.

Onorariile notariale sunt calculate in functie de cursul de schimb din ziua perfectarii tranzactiei.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#casa, #credit, #vanzare, #rambursa, #imobil , #RCA