De ce ajung femeile in pragul falimentului

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 18:10
3434 citiri
De ce ajung femeile in pragul falimentului

Pe masura ce lumea se lupta sa iasa din criza economica, un subgrup care se afunda din ce in ce mai mult si cu din ce in ce mai multi membri se delimiteaza in mod evident - acela al femeilor din clasa de mijloc.

Un nou raport arata ca un milion de femei americane se vor vedea nevoite sa se recunoasca in faliment anul acesta, numar mult mai mare decat al celor care "vor absolvi un colegiu, vor fi diagnosticate cu cancer sau vor intenta divort", potrivit Project Syndicate.

Insa situatia lor nu este diferita de cea a altor femei din lume, spune economistul Elizabeth Warren. Care sunt cauzele pentru care femeile au ajuns in aceasta situatie? Sunt trei la numar: doua de natura economica si a treia, in cele mai multe dintre cazuri, de natura emotionala, psihologica.

In primul rand, ele sunt ingropate in datorii. Toata lumea a avut cheltuieli mai mari decat veniturile in perioada de criza, insa aceasta categorie de femei au o relatie speciala cu datoria.

Multe dintre ele au slujbe care le obliga sa apeleze la credite doar pentru a se mentine pe linia de plutire, financiar vorbind. Altele, insa, care au trecut cu putin de acest prag, se arunca la cheltuieli mari simtindu-se in siguranta datorita succesului aparent. Ele afla, insa, destul de curand, ca un venit mai mare te ajuta sa obtii un credit mai mare, dar nu si sa-l platesti la fel de usor.

Un al doilea motiv pentru care un milion de americance se declara in incapacitate de plata este acela ca multe dintre ele nu-si permit sa isi angajeze un avocat pentru a se razboi cu companiile emitatoare de carduri de credit, care in unele cazuri imping legile pana la extrem in favoarea lor.

Acesti doi factori sunt foarte seriosi si importanti, insa mai exista si un al treilea. Acesta se refera la faptul ca femeile din clasa de mijloc sufera complexe emotionale in legatura cu finantele, lucru ce le impiedica sa aiba notiunea exacta a banului.

Femeilor din clasa de mijloc, fata de cele din clasa muncitoare, de exemplu, le este mult mai rusine sa vorbeasca despre bani, iar atunci cand o fac folosesc apologii si termeni tehnici. Evita sa negocieze salarii si nici nu stiu cum sa faca acest lucru, chiar daca ar incerca.

Ele considera ca a cere bani in schimbul muncii lor le stirbeste din feminitate si prefera sa creada ca, daca muncesc de doua ori mai mult decat cei din jurul lor, dar fara sa scoata ele in evidenta acest lucru, vor fi apreciate si vor primi o marire.

Una peste alta, aceste femei tind sa aiba o imagine nerealista asupra banilor si a modului in care pot avea bani. Femeile tinere care fac parte din aceasta categorie nu reusesc si nici macar nu incearca sa economiseasca bani pentru ca presupun ca se vor casatori si ca acest lucru le va scoate din gaura financiara.

Odata casatorite, ele vor lasa oricum tot ce inseamna plati, administrari de conturi, asigurari si drumuri la banci in seama sotilor lor si astfel, in caz de divort, sunt extrem de vulnerabile, nestiind ce sa faca.

Studiul citat arata, insa, in mod paradoxal, ca femeile din clasa muncitoare, cu venituri mai mici, si femeile de culoare sunt mult mai bine informate, au o imagine a banului mult mai realista si stapanesc notiunile de baza ale economiei. Ele stiu cum sa negocieze astfel incat sa obtina maximul la nivelul lor pentru ca nu isi permit luxul de a astepta ca cineva sa vina si sa le "bage in traista".

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#femei faliment, #taxe plati femei, #Elizabeth Warren, #valoare bani femei, #femei economie , #RCA