De ce nu ar trebui sa cumparati masini hibride

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 07:02
33390 citiri
De ce nu ar trebui sa cumparati masini hibride
Foto: Mygreenelement

Producatorii auto mizeaza pe automobilele de tip hibrid, lansand din ce in ce mai multe modele, insa unii analisti cred ca acestea nu reprezinta o alternativa mai buna masinilor traditionale.

In cazul unei masini hibride, exista, practic, doua sisteme de propulsie, unul electric si unul pe baza de benzina, devenind, astfel, prea scumpe, mari si ineficiente, potrivit lui John O'Dell, analist la Edmunds' Green Car Advisor.

Potrivit calculelor oficiale, precum cea a Departamentului de Energie a Statelor Unite, folosirea unei masini hibride poate economisi pana la 50 la suta din energie, in comparatie cu o masina traditionala.

Iar, datorita trendului de a fi "verde", mai ales in tarile dezvoltate, constructorii auto se grabesc sa scoata pe piata astfel de modele hibrid.

Astfel, unul dintre cele mai mari grupuri auto din lume, Volkswagen, va lansa prima sa masina hibrida, un SUV Touareg, la Show-ul Auto din New York, in aceasta saptamana. De asemenea, in urmatoarele 12 luni, BMW va lansa hibridul X6, Porsche o varianta hibrid a Cayenne, Hyundai hibridul Sonata, iar Infitini hibridul M35.

Insa acest lucru nu inseamna ca toti soferii ar trebui sa-si cumpere un hibrid. In primul rand, aceste automobile sunt mult mai scumpe decat variantele pe baza de benzina, doar bateria costand mii de dolari. De exemplu, in cazul Lexus, in timp ce varianta normala a unui model LS costa putin peste 80.000 de euro, varianta hibrid ajunge la peste 128.000 de euro.

Potrivit analistilor citati de Forbes, aceste diferente mari de pret nu se justifica pe sosea, avand in vedere ca, in momentul cand este folosita intens masina, nu se castiga decat maximum 3 - 4 kilometri la 1 galon (3,7 litri).

Alternative mai eficiente

Potrivit analistilor din domeniu, daca va doriti sa salvati natura, hibridele nu sunt neaparat ceea ce cautati.

Multi producatori ofera modele diesel foarte eficiente, printre acestea numarandu-se Volkswagen Jetta si Golf TDI, ambele oferind o eficienta imbunatita cu 35 la suta, comparativ cu modelele pe benzina.

In Europa, modelele diesel sunt destul de populare, insa, in statele cele mai poluante, precum SUA, acestea detin doar 3 la suta din piata.

Desi motoarele diesel polueaza, la randul lor, exista sisteme mai eficiente in prezent, care le fac mai potrivite pentru uzul zilnic.

De asemenea, specialistii recomanda cu mare caldura achizitionarea unor masini mai mici, cu motoare de dimensiuni mai reduse. Tot la Show-ul Auto din New York, Chevrolet va lansa modelul Eco Cruze, dotat cu un sistem turbo, iar Ford a patentat un sistem turbo menit a da mai multa putere motoarelor mici.

"Suntem in teritoriul masinilor hibride, din punct de vedere al consumului, fara sa avem cheltuielile cu bateria", a declarat Chuck Russell, director la divizia de modele compacte a GM.

Totusi, daca vreti sa fiti aproape 100% ecologici, solutia cea mai buna o reprezinta vehiculele in intregime electrice. Acestea, insa, au un pret destul de piperat. Masinile electrice de la Tesla Motors costa minimum 84.000 de euro, iar Nissan Leaf (foto), care va fi pusa in vanzare in luna decembrie, va costa 30.000 de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#achizitie masini hibrid, #dezavantaje maini hibrid, #automobile eletrice , #RCA