Ziare.com

De ce se scumpeste RCA: Ca sa acopere cheltuielile si marja de profit

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 21:13

   

De ce se scumpeste RCA: Ca sa acopere cheltuielile si marja de profit
Tarifele de prima la politele auto RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, dupa ce autoritatea de reglementare a modificat saptamana trecuta o norma in acest sens.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate", se arata in Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asiguratorii RCA erau obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel incat sa garanteze indeplinirea obligatiilor, constituirea rezervelor tehnice si plata contributiilor catre anumite fonduri, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Prin Ordinul 3/2013, autoritatea de reglementare obliga asiguratorii sa transmita CSA, in format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operatiuni pe baza carora, folosind teoria probabilitatilor si statistica matematica, se efectueaza calcule financiare, mai ales la asigurari) si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule.

"Tarifele de prima stabilite vor avea si opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului", se spune in ordin.

In prezent, asiguratorii practica pentru polita RCA tarife de prima care pentru acelasi autovehicul si sofer pot fi de doua sau trei ori mai ridicate decat cea mai ieftina polita disponibila pe piata, in functie de compania emitenta.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

In 2011, subscrierile RCA au insumat aproape doua miliarde de lei si au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurarilor generale si de viata.

Societatile autorizate sa emita RCA sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurari, UNIQA Asigurari si City Insurance.

Citeste mai multe despre scumpire RCA 2013 prevederi RCA 2013
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stai că nu pricep...

CSA (adică statul...) ii obligă pe asigurători (firme private) să aibă profit? Serios? Șiii... cam cit e marja de profit? A, nu scrie... O stabilește fiecare cit vrea. Bună socoteala.

 

partidul te vrea tuns roacare

RCA-ul se mareste pentru ca firmele de asigurari nu vor sa penalizeze suficient de tare pe cine greseste, de teama sa nu ai piarda de clienti, sau altfel zis cine produce accident cu daune de mii de euro trebuie sa plateasca la anul o asigurare pe masura indiferent de compania la care decide sa faca asigurarea obligatorie, asa ar fi normal si cine nu are accidente produse din cauza lui sa plateasca o asigurare mai mica.
De 8 ani platesc asigurare din ce in ce mai mare desi nu am avut nici-un accident, dar o maresc si celor fara accidente ca sa acopere cheltuielile cu toti t.u.r.b.a.t.i.i. din trafic.
Ia sa iti faca 1000euro pe an asigurare dupa ce tu ai produs din vina ta accident cu daune de mii de euro, sa vedem dupa aceea cine mai taie calea in trafic, cine se baga ca b.o.u.l in intersectie obligandu-i pe ceilalti sa franeze, cine se mai intrece prin oras cu masina. De aici si nesimtirea in trafic.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor