Despagubiri pentru pasagerii companiilor aeriene care au dat faliment?

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 19:11
851 citiri
Despagubiri pentru pasagerii companiilor aeriene care au dat faliment?
Foto: Arhiva

Parlamentarii europeni propun ca pasagerii care au rezervat bilete de avion la companiile aeriene care au dat faliment sa primeasca despagubiri, potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, potrivit unui comunicat remis miercuri de institutie.

Astfel, Parlamentul European (PE) invita Comisia Europeana sa examineze posibilitatea unei propuneri legislative pana la 1 iulie 2010, care sa aiba ca obiectiv acordarea unor despagubiri pasagerilor compnaiilor care intra in faliment.

Potrivit europarlamentarilor, aceasta propunere ar trebui sa defineasca inclusiv aranjamentele financiare si administrative.

"Propunerea legislativa ar trebui sa definasca inclusiv principiul responsabilitatii reciproce pentru pasageri si pentru toate companiile aeriene care zboara spre aceeasi destinatie si care au locuri disponibile si care ar putea astfel asigura repatrierea acelor pasageri care se regasesc blocati intr-un aeroport strain, in caz de faliment al companiei aeriene", se arata in comunicat.

Din ce in ce mai multi transportatori aerieni mici

De asemenea, deputatii sustin ca in ultimul deceniu s-au inregistrat cresteri substantiale ale numarului de transportatori aerieni relativ mici cu tarife reduse, care opereaza pe destinatii de vacante recunoscute, independent de numarul de pasageri transportati.

Potrivit parlamentarilor europeni, in aceeasi perioada s-au inregistrat 77 de falimente in idustria aviatiei, iar in unele cazuri pasagerii "s-au regasit blocati la destinatia calatoriei, fara a putea sa utilizeze biletul de intoarcere".

Acestia au invocat ca exemplu ultimul caz de acest fel, cel al Sky Europe din aceasta vara, care nu a oferit nicio despagubire clientilor si pentru biletele achizitionate.

Pentru a consolida pozitia psagerilor cazurilor de faliment al unei companii aeriene, reprezentantii PE propun mai multe optiuni, printre care asigurarea obligatorie pentru companiile aeriene, precum si stabilirea unui fond de garantie. De asemenea, acestia sustin ca ar trebui sa existe servicii de asigurare voluntara pentru pasageri, pe care companiile aeriene ar trebui sa aiba obligatia de a le propune.

PE invita Comisia sa examineze posibilitatea eliberarii rapide a aeronavelor sechestrate de autoritatile nationale de reglementare, pentru ca acestea sa poata fi utilizate pentru repatrierea persoanelor blocate la destinatie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#despagubiri pasageri companie aeriana, #PE companii aeriere , #RCA