Dilema romanilor: dobanda fixa sau variabila?

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 09:59
2358 citiri
Dilema romanilor: dobanda fixa sau variabila?

Dobanda fixa sau variabila? Crestere semnificativa a ratelor creditelor, fie ca era vorba de imprumuturi in valuta sau in lei, pe fondul neincrederii din piata interbancara, a dus la escaladarea dobanzilor.

Dupa ce au avut parte de emotii nu tocmai placute, debitorii de la Robor s-au calmat dupa deciziile administrative ale BNR, iar cei de la Euribor prin garantarea in spatiul euro a tranzactiilor interbancare, informeaza Romania libera

Cu toate asta, un lucru este clar: am depasit perioada de expansiune a creditului bancar, momentele in care bancile cautau cu disperare sa isi extinda cota de piata.

Asadar, pentru cei care se vor imprumuta de acum in colo, bancile vor adauga prime de risc mai consistente peste nivelul dobanzii de referinta.

Ce alte cuvinte, in loc de Robor s2-3%, ar putea gasi o prima de 3-5% peste nivelul dobanzii interbancare. E de recomandat atunci sa aleaga o dobanda fixa, care sa plece insa, din start, nu cu mult peste Robor-ul din prezent (sau Euribor, Libor).

Intr-o perioada de expansiune a economiei si implicit a creditului, cum a fost in Romania intre 2003-2007, cand bancile sunt dispuse sa lase la pret pentru a castiga mai bine din rulaj, este mai buna strategia inversa: legati dobanda de un indice de referinta, avand in vedere ca posibilitatea ca acesta sa scada este foarte mare.

Bineinteles, vorbim de creditele de nevoi personale, cu scadenta de pana la 10 ani; sunt sanse mici ca bancile sa va ofere in acest moment o dobanda fixa la un credit ipotecar, indiferent de contextul economic. De exemplu, pentru un credit de 20.000 lei pe 5 ani, cea mai buna oferta din piata pleaca de la o DAE de 19,25% (CEC Bank).

Bancile care ofera dobanda fixa pana la scadenta sunt BRD-creditul Expresso (DAE 22,4%), Carpatica-Optim (DAE 22,8%), BCR -Divers (26,75%), Raiffeisen-Flexicredit (30%). Pentru 5.000 de euro pe 5 ani, exista o singura oferta pentru creditele de nevoi personale cu dobanda fixa (Unicredit Tiriac - creditul Constant).

DAE este insa de 22,7% in acest caz, in conditiile in care cea mai buna oferta din piata, cu dobanda variabila, are o DAE de 12,7% (Bank of Cyprus).

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#dobanda, #dobanda variabila, #robor, #Euribor, #dobanda fixa, #crestere , #RCA