Ghidul cumpararii unei masini din UE

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:35
3085 citiri
Ghidul cumpararii unei masini din UE

Daca vrei sa iti cumperi o masina direct dintr-o tara UE, dar nu stii de ce ai nevoie, iti sare in ajutor OPC-ul care a editat o brosura cu informatiile necesare pentru achizitionarea unui autoturism din strainatate.

Evenimentul Zilei a studiat aceasta brosura si prezinta punctele cheie ale cumpararii unei masini din Vest.

In contract trenuie sa apara denumirea si adresa vanzatorului si ale cumparatorului, pretul, caracteristicile masinii (marca, tip, anul punerii in circulatie, kilometraj), data achizitiei, modalitatile de plata si data livrarii.

Pentru o masina noua, trebuie sa vi se remita o factura de achizitie in care sa se mentioneze cel putin pretul fara TVA si numarul de sasiu al automobilului. De asemenea, trebuie sa mai primiti certificatul de inmatriculare/cartea de identitate, daca automobilul a fost deja inmatriculat, atestarea ca masina a fost radiata, in cazul unei inmatriculari anterioare, si certificatul de conformitate european.

Daca e vorba de o masina second-hand, vanzatorul trebuie sa va dea o factura detaliata care sa contina o descriere completa a masinii si pretul cu TVA, daca o achizitionati de la un comerciant. Daca o cumparati de la o persoana fizica, vanzarea va trebui confirmata in scris.

De asemenea, trebuie sa vi se dea certificatul de inmatriculare/cartea de identitate, atestarea ca automobilul a fost radiat, in cazul unei inmatriculari anterioare, si certificatul de conformitate european.

Sa zicem ca ati cumparat masina si acum vreti sa veniti cu ea in tara. Cum procedati? O puteti transporta cu ajutorul unei firme specializate sau sa o conduceti pana in tara. Insa acest al doilea caz, aveti nevoie de numere de tranzit si de RCA temporar.

Odata adus in tara, automobilul trebuie declarat la Directia de taxe si impozite de care apartineti.

Apoi mai trebuie platita taxa pe poluare, cea de inmatriculare si contravaloarea certificatului de inmatriculare, precum si contravaloarea placutelor si asigurarea obligatorie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masina cumparat UE, #taxe cumparat masina , #RCA