Leul scumpeste tigarile si combustibilii

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 09:17
1311 citiri
Leul scumpeste tigarile si combustibilii

Companiile de transporturi vor fi puternic afectate de noul curs la care se va calcula acciza anului viitor, cu 11% mai mare decat cea din 2007.

Astfel, noul curs dupa care se calculeaza acciza in lei va scumpi motorina si benzina anul viitor cu 3-6%, estimeaza surse din industria petroliera, citate de Romania Libera.

Cursul de calcul al accizei pentru 2009 este mai degraba unul "emotional" decat unul real, iar "diferenta de aproape 11% fata de cel de anul trecut va fi resimtita in pretul produselor noastre", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la Japan Tabaco International (JTI).

"Acciza va creste la anul pana la 62 euro/1.000 tigarete, fata de valoarea de 50 euro din acest an, iar pentru 2010, se preconizeaza o marire a accizei la 74 euro, cu 12 euro peste estimarile initiale ale Executivului", a completat Lazar.

Asadar, fumatorul va resimiti o majorare a pretului tigarilor cu circa 35%, din care 10% va fi determinata de noul curs de schimb euro/leu afisat de Banca Centrala Europeana, iar restul de 25%, din cauza evolutiei accizei.

Potrivit datelor din Codul Fiscal al Romaniei, unul dintre putinele produse care ar trebui sa se ieftineasca este cafeaua, acciza acesteia a scazut la jumatate fata de anul trecut, de la 450 de lei/1.000 kg la 225 de lei/1.000 kg, urmand a fi eliminata complet in 2010.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#tigari, #combustibili, #scumpire, #acciza, #leu , #RCA