Margarina ar putea fi interzisa in UE

Sambata, 18 Octombrie 2008, ora 08:33
3611 citiri
Margarina ar putea fi interzisa in UE

Parlamentul European (PE) a votat, la sfarsitul lunii trecute, un raport prin care solicita interzicerea la nivelul Uniunii Europene (UE) a acizilor grasi trans artificiali (folositi la fabricarea unor tipuri de margarine - cele pe baza de grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate).

Parlamentarii sunt de parere ca europenii devin din ce in ce mai grasi, deci mai expusi bolilor, motiv pentru care cauta solutii pentru stoparea acestui fenomen, relateaza Ziua.

Printre masurile de prevenire a obezitatii adoptate de PE se mai afla etichetarea mai clara a produselor alimentare, mancare mai sanatoasa in scoli si gradinite, limitarea publicitatii pentru produse alimentare nesanatoase pentru copii si reducerea TVA-ului pentru fructe si legume.

Europa obeza

Documentul adoptat de Parlamentul European indica faptul ca, in Europa, sunt aproape 22 de milioane de copii supraponderali, la care se vor adauga alte 1,3 milioane pana in 2010, ceea ce arata ca obezitatea si bolile legate de alimentatie tind sa ia proportii epidemice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 50% din populatia adulta din Europa este obeza sau supraponderala, iar 2,3 milioane de tineri cu varste de peste 15 ani vor fi supraponderali pana in 2015.

Militand pentru o alimentatie sanatoasa, PE cere anumite orare, dar si restrictii in ceea ce priveste reclamele pentru produsele nesanatoase, care au ca grup tinta copiii. "Restrictiile ar trebui sa se aplice si noilor forme de media, precum jocurile online, ferestrele pop-up si mesajele text pe telefoanele mobile", se arata intr-o informare a PE.

Deputatii europeni mai cer analizarea rolului pe care il au potentatorii artificiali de aroma (E-urile), cum ar fi glutamatii (conservanti alimentari foarte toxici), guanilatii (potentatori de gust si aroma, cum ar fi sarea de lamaie, care poate deveni cancerigena consumata in exces) si inozinatii, mai ales in produsele preparate si in alimentele produse pe cale industriala, cu scopul de a determina influenta acestora asupra modelelor de consum.

In Romania ponderea persoanelor cu greutate peste normal este in crestere, ajungand la circa 60% dintre adulti.

Margarina obtinuta prin hidrogenare este mai periculoasa decat grasimile naturale animale - slanina, untura de porc sau untul - si, folosita pe termen lung, duce la aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#obez, #supraponderal, #margarina, #pericol, #alimnetatie, #Parlament European, #restrictie , #RCA