Nu mai poti sa iti platesti datoriile la banca? Afla cum sa scapi

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 06:34
13779 citiri
Nu mai poti sa iti platesti datoriile la banca? Afla cum sa scapi

In curand, bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe clientii care nu isi mai pot plati creditele, iar datoriile lor vor putea fi reesalonate. Asta daca Legea care reglementeaza falimentul persoanelor fizice va trece de Camera Deputatilor. Proiectul a fost aprobat deje in Senat.

Senatorul PD-L Iulian Urban, initiatorul proiectului, a declarat pentru Ziare.com ca legea ii va ajuta pe romanii care se afla in dificultate financiara. Insa, asa cum era de asteptat, bancile nu sunt de acord cu acest proiect.

Potrivit lui Urban, o astfel de lege ar permite clientilor care nu isi mai pot plati datoriile la banci, fie pentru ca au fost concediati, fie ca le-a fost redus salariul, sa intre sub protectia tribunalului.

"E o lege complexa, e o lege foarte mare care se refera la faptul ca cei care sunt sufocati de credite in momentul de fata pot sa apeleze la aceasta lege pentru a scapa de executarea silita, ei fiind de buna credinta. Repet, legea nu se adreseaza unor escroci care se duc, iau credite de la banca, se duc in vacante exotice, iar apoi cer declaratii sa intre sub protectia legii.

Dar cei care si-au pierdut locurile de munca sau li s-au diminuat veniturile salariale pot sa ceara protectia tribunalului, pentru ca se pronunta o hotarare de catre instanta de judecata si, in baza acestei hotarari, intra sub incidenta unui plan de redresare financiara", a declarat Urban pentru Ziare.com.

Senatorul spune ca instantele sunt cele care stabilesc daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau in faliment fraudulos.

"Instanta stabileste, iar procedura se afla in permanenta sub controlul judecatorului de la tribunal. Persoana respectiva trebuie sa vina cu toate documentele pe care le are, cu lista tuturor creditorilor, cu lista tuturor veniturilor pe care le realizeaza, lista cheltuielilor pe care le are, pentru ca aici se face o evaluare financiara a situatiei fiecaruia.

Practic, se pleaca de la situatia financiara a fiecaruia, se fac niste calcule, astfel incat acesta sa fie in stare sa isi elimine toate chetuielile pe care, la un anumit moment, nu si le mai poate permite, astfel incat, pe parcursul unei perioade de timp de pana la trei ani de zile, sa poata sa isi plateasca datoriile sau cel putin 75% din valoarea acestor datorii pe care le are catre toti creditorii", a precizat Urban.

Potrivit spuselor sale, proiectul de lege a fost realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA si dupa cel din Germania.

"Legea este de inspiratie americana, germana. Practic, au existat mai multe surse de inspiratie pentru ca am vrut sa venim cu cele mai noi cuceriri ale tehnicii legislative", a mai declarat Urban.

Senatorul PD-L afirma ca aceasta lege este in momentul de fata foarte utila, deoarece favorizeaza toti creditorii si ii ajuta pe romanii aflati in dificultate financiara.

"Ma refer la toti creditorii, pentru ca, in momentul de fata, daca banca venea si executa silit si arunca in strada o familie de romani, ceilalti creditori, ma refer la intretinere, telefonie mobila, utilitati, nu au practic nicio posibilitate sa isi recupereze banii. Pentru ca banca venea, scotea bunul cel mai de pret al omului la vanzare si ceilalti nu mai aveau nicio posibilitate sa isi mai recupereze banii.

Ganditi-va ca o familie care este aruncata in strada practic va trebui sa isi dirijeze o parte din venituri pentru a inchiria o noua locuinta. Deci din toate punctele de vedere este o masura binevenita, care nu face altceva decat sa ii ajute pe romanii care sunt in dificultate financiara", spune Urban.

Adrian Vasilescu: Bancile nu vor mai acorda credite

De cealalta parte, bancherii nu sunt de acord cu legea care reglementeaza falimentul persoanelor fizice si o considera inoportuna.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, pentru Ziare.com, ca, daca aceasta lege va trece si de Camera Deputatilor, creditarea va avea de suferit.

"BNR a inaintat cateva obiectii. Sigur ca, daca trece o astfel de lege, creditarea s-ar putea sa aiba de suferit, pentru ca si asa in Romania debitorul este foarte greu de determinat pe cale legala sa plateasca. Daca mai vine si legea asta, inseamna ca vor fi determinate bancile sa nu mai dea credite, decat cu garantii foarte puternice", a explicat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR nu este de acord cu afirmatiile senatorului Iulian Urban, potrivit caruia romanii vor fi avantajati de aceasta lege.

"Cetateanul va fi in dezavantaj pentru ca nu va putea sa primeasca un credit. Asta este problema. Discutiile BNR cu Parlamentul pe ideea asta sunt. Domnul Urban nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca cetateanul nu va mai primi credit. Asa ca nu va avea unde sa se aplice legea asta", a precizat Vasilescu.

Urban: Nu ne intereseaza profiturile bancilor, ci sa ii aparam pe romani

In replica, senatorul Iulian Urban spune ca nu il intereseaza ce spun bancherii si precizeaza ca isi propune sa-i apere pe romani.

"Putin ne intereseaza pe noi ce spun bancherii in conditiile in care in structura creditelor care sunt acordate in Romania, noi avem cele mai scumpe credite din Europa, avem cele mai multe taxe si comisioane care insotesc serviciile bancare din Europa, avem cele mai putine legi care reglementeaza si ii protejeaza pe consumatorii romani de servicii bancare, iar peste 30% din componenta unui credit in acest moment este formata din sume de bani pe care bancile le adauga din comisioane taxe si fel si fel de astfel de lucruri.

Deci nu este niciun fel de problema daca bancile s-au declarat impotriva. Pe noi nu ne intereseaza profiturile bancilor, ci ne intereseaza sa ii aparam pe romani", a declarat Iulian Urban pentru Ziare.com.

Daca Adrian Vasilescu crede ca legea nu va trece de Camera Deputatilor, Iulian Urban spera ca proiectul sa primeasca aviz favorabil.

"Daca deputatii nu o sa cedeze presiunilor venite de la banci si nu vor uita faptul ca au fost trimisi in Parlament de oameni, nu de banci, atunci legea va trece pentru ca este normal sa treaca.

Daca nu, ramanem alaturi de Bulgaria, desi Bulgaria, in curand, o sa adopte si ea o astfel de lege si o sa ramanem singura tara bananiera, un paradis fiscal in care bancile fac ce vor cand vor si cum vor cu romanii", conchide Iulian Urban.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Legea falimentului persoanelor fizice, #romani datorii banci esalonat , #RCA