Programul Casa Verde a fost amanat pe termen nedeterminat

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 17:21
1817 citiri
Programul Casa Verde a fost amanat pe termen nedeterminat
Foto: Info Legal

Programul Casa Verde a fost amanat din nou, pe termen nedeterminat, atat pentru ca bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cat si din cauza ca Ministerul Mediului a identificat patru probleme ale programului.

"Prima tine de o incapacitate la nivelul Administratiei Fondului de Mediu de a indeplini prima sarcina, si anume validarea instalatorilor. A doua se refera la niste nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului 'primul venit, primul servit", a spus Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

"De asemenea, cred ca multi solicitanti vor cere acesti bani pentru case de vacanta si nu mi se pare oportuna cheltuirea atator bani pentru aceste locuinte, pe care oamenii le folosesc de cel mult cateva ori pe an", a adaugat Nemirschi.

In plus, el este nemultumit de faptul ca ghidul nu precizeaza cati dintre producatorii echipamentelor de energie eoliana, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie sa provina din Romania sau din Uniunea Europeana, deoarece nu vrea ca "produse din Asia, care au preturi mici si o calitate necorespunzatoare, sa fie cele mai vandute prin acest program".

Ministrul Mediului a adaugat ca va prezenta aceste probleme in sedinta de guvern de vineri. Executivul va alege intre revizuirea ghidului solicitantului, reducerea partiala a finantarii pentru acest program, continuarea lui in forma propusa de fostul ministru al Mediului - Attila Korodi - si anularea intregului program de inlocuire sau completare a sistemului clasic de incalzire cu sisteme care folosesc energie alternativa.

"Sursa de bani poate fi indreptata atat in aceasta zona, cat si spre alte zone care pot produce locuri de munca si bani pentru Romania", a mai spus Nemirschi.

Pana joi la ora 10, fusesera validate 367 de firme din intreaga tara, iar pentru restul de 1.490 de companii interesate au fost intocmite scrisori de refuz, care cuprind si motivul respingerii, a declarat presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, care raspunde de programul Casa Verde.

Atat Toti, cat si Nemirschi se asteapta, insa, la contestatii din partea firmelor respinse, de aceea nu au repartizat sumele anuntate pentru acest program. "E suficient ca o contestatie sa fie admisa, ca sa fim nevoiti sa recalculam repartizarea banilor", a explicat Nemirschi.

Bugetul pentru programul Casa Verde anuntat, initial, pentru acest an, de 520 milioane lei, il depaseste de 2,3 ori pe cel de inlocuire a parcului auto (Programul Rabla), de 228 milioane lei.

Programul Casa Verde de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu surse alternative de energie este finantat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei - 400 milioane lei pentru populatie, iar restul pentru autoritati locale, ONG-uri, scoli, ocoluri silvice.

Daca guvernul va decide continuarea programului in forma actuala, populatia va primi subventii de 90% din cheltuielile cu aceste instalatii, dar nu mai mult de 25.000 lei de instalatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Producătorii și importatorii de haine vor fi responsabili pentru deșeurile textile, după modelul reciclării PET-urilor
Producătorii și importatorii de haine vor fi responsabili pentru deșeurile textile, după modelul reciclării PET-urilor
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, atrage atenţia asupra faptului că de la 1 ianuarie ar urma să intre în vigoare mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului, astfel încât...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#proiectul Casa Verde, #Ministerul Mediului, #Nicolae Nemirschi , #RCA