RCA, din lac in put: S-a lamurit dilema legata de pretul politelor, dar s-a blocat sistemul informatic

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 19:22
7073 citiri
RCA, din lac in put: S-a lamurit dilema legata de pretul politelor, dar s-a blocat sistemul informatic
Foto: Arhiva Ziare.com

Haosul cauzat de pretul politelor RCA pare a fi o problema care nu se mai rezolva. Dupa ce transportatorii s-au aratat nemultumiti ca inghetarea tarifelor RCA risca sa nu se intample in realitate, acum s-a mai blocat si sistemul informatic CEDAM, fara de care firmele de asigurari din Romania nu pot emite polite.

Pentru prima problema, insa, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pare sa fi venit cu o solutie.

ASF a explicat ca a fost vorba despre o eroare, care va fi corectata. Mai exact, in textul ordonantei exista o trimitere gresita la un alt articol decat la cel care prevede inghetarea tarifelor RCA.

"Dintr-o eroare materiala, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, in loc de art.36, alin. 3. Aceasta eroare va fi corectata in Monitorul Oficial", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Totodata, ASF a anuntat ca, in 30 de zile, va stabili tarife maxime pentru politele de asigurarea obligatorii.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va stabili, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare care practica RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, prin Hotarare de Guvern la propunerea ASF si cu avizul Consiliului Concurentei si al Ministerului Finantelor Publice", au mentionat reprezentantii ASF.

Sistem informatic blocat

Daca aceasta confuzie a fost lamurita, intre timp a aparut o alta problema, si anume ca de luni s-a blocat sistemul CEDAM, din cauza numarului extrem de mare de interogari, iar brokerii nu mai pot emite asigurari in conditii optime.

Interogarile vin atat de la companiile de asigurari, dar si de la ASF, spun unii brokeri citati de Profit.ro, pentru ca Autoritatea ar folosi intens baza de date pentru a calcula tariful de referinta decis de Guvern prin ordonanta de urgenta.

Raspunsul ASF la aceasta situatie nu a intarziat sa apara, insa reprezentantii institutiei spun ca numarul foarte mare de interogari provine, in realitate, de la firmele de asigurari.

"In cursul zilelor de luni si marti, 19 si 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precadere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui numar foarte mare de interogari provenite de la companiile de asigurari, fiind inregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitari. Pentru comparatie, acelasi numar de interogari sunt primite in mod normal intr-o perioada de 1 - 2 saptamani.

Ca urmare, desi a ramas functional in tot acest timp, sistemul a raspuns cu greutate la interogari, anumiti utilizatori fiind pusi in situatia de a nu putea obtine informatiile necesare emiterii de polite RCA", se precizeaza intr-un comunicat ASF.

Reprezentantii institutiei recomanda "utilizatorilor, brokeri si asiguratori, prelungirea duratei de raspuns la interogarea bazei de date, optimizarea in general a interogarilor transmise CEDAM, precum si verificarea propriilor sisteme informatice".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#RCA eroare Monitor Oficial, #sistem RCA blocat, #ASF pret maxim RCA , #RCA