Romanii au cumparat de doua ori mai multe masini vechi in 2008

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 18:21
872 citiri
Romanii au cumparat de doua ori mai multe masini vechi in 2008

Achizitia de autoturisme rulate a inregistrat, anul acesta, o crestere de aproape 100%, in 2008 comercializandu-se aproape 170.000 unitati.

Importul necontrolat de masini second hand este unul din principalele cauze ale fenomenului, au declarat reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule din Romania.

"Din cele 391.336 autovehicule vandute in Romania in primele noua luni ale anului, 168.339 unitati constituie numarul de masinilor rulate deja, procentul de masini second hand comercializate in tara crescand fata de anul trecu cu 98,5%", a precizat vicepresedintele APIA, Brent Valmar.

Potrivit acestuia, comercializarea masiva de masini second hand poate duce la riscul diminuarii veniturilor la bugetul de stat prin pierderi din incasarea TVA, neincasarea de impozit pe profit si alte taxe si impozite specifice, precum si prin evaziune fiscala, importul regulat de masini second hand de persoane fizice nu este in acest moment fiscalizat.

De asemena, conform oficialilor APIA, un risc major poate fi reprezentat si de pierderea unor locuri de munca in sectorul productiei si distributiei de autovehicule noi.

Reprezentantii APIA au exemplificat ca o scadere de 5% a pietei de autovehicule noi va duce la o reducere in aceeasi proportie a fortei de munca, adica circa 7.500 de angajati.

Conform verificarilor facute de catre autoritatile tehnice in 2007, 25% dintre autoturismele cu vechime de peste noua ani, ar fi trebuit sa fie interzise de la circulatie. Circa 70% din autovehiculele second hand importate provin din Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#masina, #second hand, #cumparat, #dublu, #roman, #taxe, #Germania , #RCA