Romanii cumpara si carne la negru

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 14:20
1399 citiri
Romanii cumpara si carne la negru

Comertul la negru, pe piata carnii, a crescut cu 40% in ultimii patru ani ajungand la o valoare de 70% din totalul pietii.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca motivul pentru care s-a inregistrat aceasta crestere e ca marii producatori de carne si preparate din carne vor sa scape de plata TVA-ului la stat si vand la negru, informeaza Newsin.

"Pentru a nu mai plati la stat TVA-ul de 19%, ce inseamna mult pentru marii producatori, acestia cumpara carne-materie prima de la particulari sau prin comert intracomunitar, aduc carnea in fabrica proprie si o prelucreaza ei si apoi o vand magazinelor mici fara factura, inregistrand automat un profit net de 19%.", a explicat Minea.

Acesta a declarat ca si proprietarii micilor magazine sunt interesati sa cumpere la negru, incalcand astfel legea.

Referitor la cum poate fi redus si inlaturat comertul la negru, Minea a spus ca singura cale este prin intermediul unor controale.

"Singurul mod in care am putea opri aceasta extindere a pietei la negru este prin desfasurarea unor controale ale inspectorilor, in fabricile producatorilor, controale care sa verifice transabilitatea carnii, dar si controale in magazinele ce comercializeaza carnea cumparata fara factura. In Romania nu exista inca astfel de controale.", a mai explicat presedintele Romalimenta.

In UE, nivelul pietei la negru reprezinta 10% din totalul pietei de profil, potrivit lui Minea.

Totodata, Minea declara pentru NewsIn, ca pretul la carne se va majora cu pana la 25%, in 2009, in conditiile in care leul pierde tot mai mult in fata monedei europene.

De asemenea, acesta a adaugat ca si in conditiile in care pe piata europeana preturile vor ramane neschimbate, in Romania preturile din intreaga industrie alimentara se vor majora din cauza deprecierii monedei nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#pret carne, #vanzari la negru, #crestere preturi carne, #industria alimentara , #RCA