Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:07
2823 citiri
Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA
Foto: Capital

Scandalul majorarii RCA ajunge la DNA. COTAR, o federatie de transportatori, a trimis o scrisoare deschisa catre presedintie, Parlament si DNA.

In documentul citat de B1 Tv se semnaleaza neregulile grave generate atat de (Autoritatea de Supraveghere Financiara) ASF, cat si de unele societati de asigurari din Romania.

Transportatorii acuza cresterea "aberanta" a preturilor RCA, dau exemple in care acestea au crescut cu 600% si ameninta cu un protest general in cazul in care nu se iau masuri concrete pana in data de 31 ianuarie 2015.

Cu cat ar putea creste RCA la anul - Seful ASF arata care sunt calculele

COTAR mentioneaza ca "polita de asigurari RCA are caracter obligatoriu si trebuie tratata strict din perspectiva sociala de protejare a soferului roman, nicidecum sa devina motorul prin care asiguratorii isi asigura profituri consistente. Acest produs de asigurari cu caracter obligatoriu are rolul de a completa si sustine alte clase de asigurari mai profitabile".

De asemenea, COTAR a facut o analiza pentru a identifica sursele folosite ca motivatie pentru cresterea RCA de catre societatile de asigurar. Elementele analizate, se arata in comunicat, au condus la identificarea unor nereguli grave in modul de functionare a pietei de asigurari si a arbitrului acestei piete.

Astfel, potrivit Confederatiei, "datele oficiale publicate de ASF confirma faptul ca exista o diferenta importanta intre sumele incasate de catre societatile de asigurari pentru produsul obligatoriu RCA si sumele achitate ca despagubire de catre acestia".

Potrivit documentului citat, situatia ridica doua intrebari: "sunt banii colectati in mod obligatoriu de catre societatile de asigurari cheltuiti in mod corect? Sunt cheltuielile invocate de asiguratorii RCA eligibile si transparente?"

In scrisoarea deschisa se mentioneaza si ca "UNSAR a invocat pretextul fals al 'vanzarii a 30.000 de polite RCA pentru a acoperi prejudiciul unei despagubiri major'".

COSAR reaminteste ca societatile de asigurari functioneaza pe principiul reasigurarii, "ceea ce presupune ca despagubirile acordate sunt suportate in solidar de catre un reasigurator. Faptul ca o societate de asigurari pretinde ca plateste intregul prejudiciu este o dezinformare folosita pentru a justifica majorarea constanta a pretului politei RCA".

In Romania, puncteaza sursa citata, exista peste 5,9 milioane de autovehicule inmatriculate, iar accidentele soldate cu despagubiri importante "reprezinta doar 4-5 cazuri/an, ceea ce reprezinta sub 0,0001% din totalul politelor RCA vandute".

Pretul corect al RCA

Un alt element semnalat de COSAR este pretul corect al RCA. "In Romania, pe segmentul RCA functioneaza 11 societati de asigurari, iar costurile de vanzare ale produselor RCA difera cu 400% intre toate aceste companii. Asadar, care este de fapt pretul corect al politei RCA in conditiile in care dauna medie este aproximativ egala intre acestea, iar cheltuielile administrative nu difera semnificativ de la o societate la alta?", continua COSAR.

"Fondul toxic al normei RCA care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015" este un alt element invocat in comunicat.

Prin prevederile sale, noua norma RCA ofera ca instrument de despagubire "indicatori variabili si indoielnici" ai valorii de piata a autovehiculelor la mana a doua din Romania, din mai multe motive.

Ofertele de vanzare intre produse similare difera cu peste 30%, peste 70% dintre autovehiculele tranzactionate din Romania au kilometrajul falsificat, nu exista un istoric al daunelor (masini care au fost avariate de mai multe ori grav sunt repuse in circulatie fara o verificare tehnica riguroasa), iar pretul de revanzare poate fi semnificativ alterat, pretul difera in functie de puterea de cumparare a zonei de raportare sau pretul difera in functie de nevoia de bani a vanzatorului sunt cateva motive invocate de COSAR.

Actuala legislatie in domeniul asigurarilor favorizeaza exclusiv societatile de asigurari, mai acuzat transportatorii, intrucat polita RCA este emisa de asiguratorii RCA pentru o perioada de minim 6 luni, indiferent de nevoile reale de asigurare ale proprietarului de autovehicule.

Expertii si evaluatorii tehnici

Expertii si evaluatorii tehnici constitutie alta problema invocata de COSAR, care apreciaza ca "Legea 400/2014 privind constituirea si functionarea expertilor si evaluatorilor tehnici din Romania (C.E.E.T.A.R.) este o necesitate urgenta in actualul context de plata a despagubirilor de catre societatile de asigurari".

RCA 2015: Ce schimbari vor avea loc in 2015 pentru aceste polite

Confederatia explica si ca o mare parte a actualilor inspectori de daune nu au studiile tehnice in domeniul auto, nu au experienta tehnica in domeniul reparatiilor auto, nu urmeaza cursuri periodice de reimprospatare a cunostiintelor tehnice pentru a fi la curent cu noile tehnologii aparute in domeniul auto.

Transportatorii ameninta cu proteste

In situatia in acre problemele semnalate nu vor fi rezolvate pana la finele lunii ianuarie, Confederatia ameninta cu proteste.

"Asteptam masurile concrete de corectare ale acestor grave probleme din partea autoritatilor romane pana in data de 31 ianuarie 2015. In situatia in care acestea vor intarzia sa apara, urmeaza sa anuntam data unui nou protest general al tuturor transportatorilor membri COTAR,la care presupunem ca vor adera toate patronatele din transport precum si cetatenii platitori ar acestor taxe, protest ce re il vom declansa dupa data de 1 Februarie 2015", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scumpire RCA DNA, #scumpire RCA, #crestere RCA 2015, #RCA 2015 crestere pret , #RCA