Schimbari importante la politele RCA: Asigurare valabila chiar daca soferul nu-si plateste ratele (Surse)

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 11:16
13659 citiri
Schimbari importante la politele RCA: Asigurare valabila chiar daca soferul nu-si plateste ratele (Surse)
Foto: Arhiva Ziare.com

Polita RCA va fi valabila chiar daca asiguratul nu-si plateste ratele la contractul de asigurare a masinii, insa firma de asigurari va putea sa execute silit masina asigurata pentru a recupera ratele neplatite si penalitatile, potrivit unei intelegeri la care au ajuns partile implicate in negocierile referitoare la proiectul legii RCA, au declarat miercuri surse apropiate negocierilor.

Proiectul noii legi a RCA introduce posibilitatea platii in rate lunare a politelor de asigurare de raspundere civila obligatorie a autovehiculului.

Masurile ASF care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC), Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) si Asociatia Constatatorilor si Lichidatorilor de Daune si Federatia Nationala a Dealerilor de Autoturisme au participat marti la discutii referitoare la modificarea prevederilor aduse proiectului legii RCA, referitoare la asigurarile obligatorii pentru autovehicule.

Una dintre cele mai importante propuneri, la care s-a ajuns la un acord, este cea referitoare la plata despagubirii de catre asigurator, pe durata desfasurarii contractului, chiar daca asiguratul nu si-a platit ratele, au explicat sursele consultate de News.ro.

"Polita RCA reprezinta insa, in acest caz, un titlu executoriu pentru asigurator, care poate confisca masina asiguratului pentru a recupera ratele neplatite de acesta, la care se adauga penalitati de 0,2% pe zi", a afirmat o sursa avizata.

Totodata, partile implicate au ajuns la un acord legat de plata daunelor de catre firma de asigurare chiar daca polita RCA, desi valabila, a fost suspendata.

In acest caz, firma are dreptul sa ceara de la asigurat atat plata ratelor, cat si plata daunelor produse, plus penalitatile. In plus, firma va creste in urmatorii ani suma perceputa de la soferul respectiv, au explicat sursele citate.

Poti ramane fara masina

In astfel de situatii, firma de asigurare va avea dreptul sa confiste masina asiguratului, iar daca valoarea acesteia nu va acoperi pagubele, va putea sa-l actioneze pe acesta in instanta pentru recuperarea integrala a daunelor.

In cazul producerii unui accident de catre un sofer care nu are polita RCA valabila, daunele sunt platite de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!

A treia prevedere importanta acceptata de partile care au participat la negocieri a fost cea legata de implicarea service-urilor in constatarea daunelor si propunerea de solutii tehnice.

"Atat asiguratorii, cat si service-urile vor participa la propunerea unei solutii tehnice, pe baza documentatiei constructorului auto. Daca situatia nu este prevazuta in manualul de reparatii, este angajat un expert independent", a precizat sursa mentionata.

Propunerile sunt trimise miercuri la Comisia de buget-finante a Senatului, iar proiectul legii RCA ar trebui sa intre la vot in Senat saptamana viitoare. Camera Deputatilor, decizionala in acest caz, ar trebui sa voteze legea in luna iunie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#polite RCA rate, #RCA valabila plata rata, #asigurare masina rate , #RCA