Seful ASF, dupa audierea in Parlament: Demisia e o optiune personala - Cum n-am facut nimic? Controale, analize...

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:21
6533 citiri
Seful ASF, dupa audierea in Parlament: Demisia e o optiune personala - Cum n-am facut nimic? Controale, analize...
Foto: Digi 24

Misu Negritoiu, seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a fost audiat, miercuri, timp de 4 ore de parlamentari, pe tema cresterii pretului la politele RCA.

El a declarat ca demisia e o optiune personala, in conditiile in care deputatii si transportatorii i-au cerut sa plece de la conducerea institutiei.

Presedintele ASF a fost chemat la raport in Comisiile de buget si de transporturi din Camera Deputatilor, in conditiile in care Guvernul este pe cale sa adopte o ordonanta de urgenta care sa rezolve problemele asigurarilor auto obligatorii.

"Demisia e o optiune absolut personala, nu e pentru prima data cand mi se cere, faci multe lucruri si e normal ca multi oameni sunt nemultumiti. (...) Am supravegheat toata piata asigurarilor, care a inceput sa creasca, care se duce in sus, care e mai sanatoasa. Cum adica n-am facut nimic? Am facut controale, analize...", a transmis Misu Negritoiu, la iesirea de la audierile din comisii, care au durat 4 ore.

El a explicat ca scumpirea din ultima vreme a politelor RCA reprezinta efectul liberalizarii pietei, care a fost o obligatie dupa aderarea la UE.

Declaratiile lui Misu Negritoiu vin dupa ce, in cadrul audierilor, deputatii i-au cerut demisia pentru modul defectuos in care a gestionat criza.

O cerere similara au facut si transportatorii.

La ora 15:00 va avea loc o conferinta de presa la sediul ASF, iar la 15:30 ministrul Transporturilor va face un anunt.

Ce reprosuri a primit Misu Negritoiu

In timpul audierilor, deputatul PSD Catalin Radulescu a spus ca ASF recunoaste ca a permis ca firme mari sa intre in faliment, practicand preturi de dumping, doar pentru a-si putea sefii institutiilor creste salariile.

Radulescu a spus ca vorbeste in numele "prostilor alora" care i-au trimis pe deputati in Parlament si ca ar trebui sa ceara si sesizari la DNA, pentru ca ASF a tolerat firme straine in dauna capitalului romanesc.

Social-democratul i-a cerut demisia lui Misu Negritoiu. Acelasi lucru l-a facut si deputatul PNL Andreea Paul. "Va rog, domnule presedinte, sa va depuneti demisia, iar daca nu o veti face voi cere ancheta parlamentara", a spus ea, la finalul unui discurs critic la adresa lui Negritoiu.

Parlamentarul PNL l-a acuzat pe seful ASF ca ii trateaza pe deputati ca pe niste "pacalici", prezentand date false.

Ce contine OUG

In sedinta de miercuri, Guvernul adopta o ordonanta de urgenta care corecteaza majoritatea problemelor din sectorul RCA.

Astfel, OUG prevede o solutie pe termen scurt, anume inghetarea tarifelor pentru polite pentru o perioada de 6 luni. Pretul de referinta va fi calculat insa de ASF, care are la dispozitie 30 de zile pentru a stabili nivelul acestui prag maxim.

Anterior, transportatorii au precizat ca e posibil ca pretul sa fie plafonat la nivelul celui inregistrat in primul trimestru din 2015, ceea ce ar fi o gura de oxigen pentru soferi, care s-au confruntat in ultimele luni cu o scumpire drastica a politelor.

OUG mai prevede ca in cele 6 luni sa fie pus la un punct un sistem de control si de urmarire a pretului RCA de catre ASF, dar si alte masuri precum:

  • - contractul poate fi incheiat pe o luna sau multiplu de o luna pana la 12 luni;
  • - contractul poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada in care ii este suspendat dreptul de ciruclatie sau vehiculul e imobilizat;
  • - persoana vatamata e despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul celui care a produs accidentul;
  • - in stabilirea pretului RCA se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • - asiguratorii vor fi obligati sa puna la dispozitia asiguratilor, la cerere, si metoda de calcul pe care a fost determinata valoarea politei;
  • - ASF va putea, pe baza acestui cadru normativ, sa ceara asiguratorilor sa notifice majorarea pretului RCA in sistemul de control;
  • - daca despagubirea nu e platita la termen, sa se perceapa penalitati de intarziere.
  • Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #Misu Negritoiu demisia, #Misu Negritoiu demisie, #demisie seful ASF , #RCA