Senatorii dubleaza amenzile pentru bancile care abuzeaza de clienti

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 19:11
970 citiri
Senatorii dubleaza amenzile pentru bancile care abuzeaza de clienti

Bancile nu vor mai putea sa rezilieze contractele clientilor carora li s-a notificat majorarea dobanzii si care nu pot acoperi din veniturile proprii contravaloarea nivelului dobanzii majorate, au decis, miercuri, senatorii din Comisia juridica.

Ei au adoptat, cu unanimitate de voturi, un amendament propus, in acest sens, de senatorul PD-L Iulian Urban, la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 174/2008 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor.

'Prin acceptarea amendamentelor, bancile nu mai au voie sa rezilieze contractele clientilor carora le trimit acasa notificari, anuntandu-i ca se mareste dobanda aferenta unui credit, decat in conditiile in care fac in prealabil o propunere de reesalonare a ratelor clientului sau o propunere de refinantare a creditului, insa intotdeauna numai dupa ce se analizeaza conditiile financiare si veniturile clientului si dupa ce se analizeaza daca acesta are posibilitatea sa ramburseze acest credit', a declarat, ulterior, senatorul democrat-liberal.

Conform acestuia, daca legea de aprobare a OUG va trece de Parlament cu aceasta noua prevedere, bancile nu mai pot abuza in relatia cu consumatorul de servicii bancare.

De asemenea bancile nu mai pot sa introduca comisioane sau tarife, facand trimiteri la eventualele conditii generale ale furnizorului de servicii bancare, rezolvandu-se o alta problema grava cu care se confrunta romanii si anume faptul ca se invocau tot felul de conditii generale sau termeni care nu erau niciodata prezentati consumatorilor, pentru a se stabili cresterea unor rate.

Totodata, senatorii din Comisia juridica au aprobat si dublarea amenzilor aplicabile de catre inspectorii ANPC bancilor in cazul in care abuzeaza de clientii consumatori de servicii bancare, tot la propunerea senatorului democrat-liberal, dar nu in cuantumul solicitat de acesta.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Senat, #regulament banci, #comisioane banci , #RCA