Somajul creste numarul rau-platnicilor la banca

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 09:18
1163 citiri
Somajul creste numarul rau-platnicilor la banca

Aproximativ 400.000 de persoane au restante mai mari de 30 de zile la credite, fiind inregistrati la biroul de Credit.

Analistii economici spun ca numarul lor va creste considerabil anul viitor din cauza dobanzilor mari la credite, a disponibilizarilor in masa si pentru ca romanii care muncesc in strainatate nu mai pot trimite la fel de multi bani ca si pana acum, scrie Gandul.

"Intr-adevar, cresterea ratei somajului este, pe langa cresterea dobanzilor si volatilitatea monedelor, unul dintre factorii cheie ce pot afecta capacitatea clientilor de a-si plati ratele la credite", a declarat managing director al firmei de colectare a creantelor EOS KSI Romania, Georg Kovacs.

Din cei 4,2 milioane de clienti care s-au imprumutat de la banci 1,9 milioane sunt imprumutati simultan la doua banci, avand astfel de suportat de doua ori aprecierea dobanzilor si slabiciunea leului fata de euro, in cazul creditelor in euro.

"Nu stiu ce vor face bancile. Nu cred ca este in interesul lor sa ia casele oamenilor, de exemplu, mai ales ca nu este un moment bun pentru a lichida proprietati imobiliare. Oricum, este inca devreme sa vedem datele concrete, in ianuarie va fi mai concludent, pentru ca acum lumea inca nu constientizeaza ce se intampla", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) (V.R.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#credit, #restanta, #Banca, #dobanzi, #Somaj , #RCA