Transportatorii din Romania reclama Comisia Europeana la Curtea de Justitie a UE, pe tema scumpirii RCA

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 12:03
5737 citiri
Transportatorii din Romania reclama Comisia Europeana la Curtea de Justitie a UE, pe tema scumpirii RCA
Foto: Arhiva Facebook/ UNTRR - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene (CE), in conditiile in care se opune ferm modificarii legislatiei RCA solicitate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

UNTRR solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana (CE) in data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).

Cererea e facuta in contextul in care ASF sustine modificarea legislatiei RCA, in conditiile in care legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta, potrivit UNTRR.

"Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania", se arata in comunicat.

Astfel, patronatul se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta, cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima.

"Reamintim ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative uriase, de pana la 80%, in conditiile in care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business", se arata in comunicat.

UNTRR considera ca modificarea legislatiei RCA in sensul propus de ASF si de unii asiguratori va determina reintrarea in criza a pietei RCA, iar tarifele vor creste vertiginos pentru toate categoriile de vehicule.

"UNTRR solicita Consiliului Concurentei publicarea raportului final privind investigatia asupra sectorului pietei de asigurari, in conditiile in care 9 companii de asigurari si o asociatie au fost sanctionate cu o amenda de 53 milioane euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA) ", se arata in comunicat.

Patronatul avertizeaza ca modificarea legislatiei actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referinta si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, va facilita aparitia unor noi posibile practici de cartel pe piata RCA romaneasca, in ciuda declaratiilor ipocrite ale companiilor de asigurari in favoarea pietei libere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#transportatori CJUE CE RCA, #modificare legislatie RCA , #RCA