Un brad de Craciun poate costa pana la 1.200 de lei

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 07:54
1587 citiri
Un brad de Craciun poate costa pana la 1.200 de lei

Brazii romanesti se vand cu preturi intre 20 si 80 de lei, in functie de inaltime si de bogatia coroanei, in Piata Obor din Capitala.

Cei mai stufosi si mai verzi sunt brazii de import, adusi din Danemarca si din Olanda, care pornesc de la pretul de 100 de lei, scrie Evenimentul Zilei.

Un brad de doi metri ajunge la circa 200 de lei, iar unul de 4-5 metri poate costa si 1.200 de lei, cu transportul inclus. In hipermarketuri, preturile brazilor de import sunt ceva mai mici si incep de la 65-70 de lei bucata.

In pietele din Hunedoara si Deva preturile brazilor autohtoni variaza intre 30 si 150 de lei. Cei importati din Austria au preturi cuprinse intre 100 si 150 de lei.

Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Hunedoara, la nivelul intregului judet vor fi scosi la vanzare doar 2.000 de brazi din cauza ca padurile sunt prea tinere pentru a fi taiate.

Pretul variaza, in functie de inaltime si de specie, intre 20 de lei, pentru un brad de pana la 1,3 metri inaltime, si 25 de lei, pentru brazii de 3 metri. Un brad artificial se vinde la preturi cuprinse intre 25 si 120 de lei, in functie de textura, culoare si dimensiuni.

La Arad, un brad de 1,2 metri, adus din Danemarca unde sunt crescuti in locuri speciale si sunt mult mai aratosi decat brazii romanesti, costa 100 de lei, iar bradul de 5 metri ajunge la 1.000 de lei.

Timisorenii care opteaza pentru brazi cu radacina se pot debarasa de ei, gratuit, la vanzator, in cazul in care ii cumpara de la SC Horticultura SA. Societatea primariei a inceput sa vanda de luni brazi la preturi cuprinse intre 40 si 60 de lei.

Directia Silvica Alba a inceput sa puna in vanzare, de la sfarsitul saptamanii trecute, 3.500 de pomi de Craciun, dintre care o treime sunt brazi si restul molizi.

Preturile brazilor se vor incadra intre 27 de lei pentru cei de circa un metru si 42 de lei pentru brazii de peste 2 metri. Molizii vor fi mai ieftini, intre 14 si 27 de lei. La Zalau, preturile variaza de la 50 la 200 de lei.

In Moldova, in pietele din Iasi, preturile brazilor autohtoni, adusi de la Ocolul Silvic Neamt, variaza intre 80-1.500 de lei, in functie de inaltime. Iesenii pot cumpara insa si brazi de import, la preturi care pornesc de la 15 euro. Pentru varianta "eco", iesenii trebuie sa achite in jur de 150 de lei pentru un bradut sau tuia in ghiveci de pana la un metru inaltime.

In acest an, comerciantii sunt obligati sa elibereze bonuri fiscale si sa plateasca un leu catre piete pentru fiecare brad vandut.

Pretul unui brad din cei circa 4.000 pusi in vanzare in pietele galatene variaza intre 40 si 60 de lei. Pentru cei care nu se indura sa plateasca aceste sume, sunt puse in vanzare si crengi la pretul de 3 lei bucata. Si la Slatina, pretul brazilor este cuprins intre 150 si 200 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#preturi brad, #sarbatori, #brazi eco , #RCA