Unde gasim cele mai mari dobanzi la depozite

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 11:49
9017 citiri
Unde gasim cele mai mari dobanzi la depozite

Rand pe rand, bancile au anuntat majorarea dobanzilor la depozite, dar nu oricine poate beneficia de ele. Suma economisita, termenul pe care se intinde contractul sau posiblitatea de a avea acces oricand la banii tai sunt doar cateva aspecte in functie de care dobanzile cresc sau scad.

Dobanzile in cazul conturilor de economii sunt printre cele mai mici deoarece, prin intermediul acestui tip de produs, bancile ofera cientilor posibilitatea de a retrage si a depunde numerar oricand.

Cea mai mare dobanda la vedere in lei, 10,75%, este oferita de Banca Transilvania, dar numai pentru sumele ce depasesc 10.000 de lei. Daca valoarea economiilor este cuprinsa intre 1.000 si 10.000 lei, dobanda coboara cu 0,75%.

Dobanzi relativ la fel de mari sunt oferite si de Banca Romaneasca prin Contul "Flexibil" sau de ProCredit Bank (dobanda de 9%). In acelasi timp, Alpha Bank ofera prin "Alpha Premier" o dobanda de 9%, dar la o suma de peste 1.000.000 de lei. Piraues Bank ofera de asemenea prin "Contul de economii Ideal" o dobanda variabila de 9% la depozite de peste 100.000 de lei, scrie Ziarul Financiar.

Cand vine vorba de sume mari si foarte mari economisite, dobanzile cresc substantial, iar celelalte comisioane devin mai avantajoase.

O alta solutie de economisire sunt certificatele de depozit, acestea oferind posibilitatea de a primi dobanda pana in momentul rascumpararii. Aceasta libertate oferita clientului se transpune in acordarea de dobanzi mai mici, deoarece riscul pe care si-l asuma banca este mai mare.

Cele mai mari dobanzi la certificatele de depozit sunt oferite de Alpha Bank, de 10,5% sau 11% in functie de scadenta certificatelor: trei, sase sau noua luni. Dobanzile pentru o perioada de 12 luni, atat la certificate de depozit, cat si la alte produse de economisire in general, sunt mai mici, dat fiind contextul actual in care bancile lupta pentru lichiditati pe termen scurt si mediu.

A treia si cea mai avantajoasa, din punct de vedere al dobanzilor, varianta de economisire este depozitul la termen. Spre deosebire de varianta precedenta, acest depozit isi pierde fructificarea in momentul in care sumele sunt retrase inainte de termenul convenit intre banca si client.

Pentru acest tip de produs, dobanda difera in functie de suma, scadenta, plata dobanzii la termen sau lunar, daca este fixa sau variabila si bineinteles difera de la banca la banca.

De exemplu, Credit Europe Bank ofera pentru depozitele constituite pe trei sau sase luni o dobanda fixa anuala de 11%, Banca Romaneasca de 10,75%, RIB si alte institutii ofera o dobanda de 10,5%. De asemenea, trebuie luate in calcul comisioanele care pot modifica in final topul celor mai bune fructificari.

Depozitele bancare sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor pana la suma de 20.000 de euro si dobanda castigata este impozitata cu 16%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#banci, #depozite, #dobanzi , #RCA