Aplicatie prin care poti calcula cat Internet poti folosi in roaming, fara costuri suplimentare

Joi, 15 Iunie 2017, ora 19:56
9970 citiri
Aplicatie prin care poti calcula cat Internet poti folosi in roaming, fara costuri suplimentare
Foto: ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dezvoltat o aplicatie prin care oricine poate socoti la cati MB sau GB de Internet fara suprataxe are dreptul atunci cand calatoreste intr-o tara din UE.

Aplicatia poate fi gasita aici.

Amintim ca tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunea Europeana au fost eliminate incepand de joi. Citeste cu ce oferte a venit joi Telekom.

Astfel, de joi, 15 iunie, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.

Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/ (extra) optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.

In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania, se arata intr-un comunicat ANCOM.

In cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.

Atentie la suprataxa!

Acum vin insa vestile ce i-ar putea pune pe ganduri pe utilizatorii care folosesc trafic de date in afara tarii.

In primul rand, pot exista posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE:

"Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea Roam like at home pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE".

Apoi, ANCOM transmite ca se va urmari si prevenirea consumului abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE. Concret, este vorba despre "limita unei utilizari rezonabile". Iata ce spune comunicatul ANCOM legat de aceasta limita:

"Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon".

Sprataxele ar putea fi aplicate si pentru apeluri efectuate si chiar primite, dar si pentru sms-uri trimise, "daca ai depasit utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE".

Totusi, se mentioneaza in comunicatul ANCOM, furnizorii au obligatia sa le transmita utilizatorilor o notificare atunci cand acestia ating limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), indicand valoarea suprataxei care va fi aplicata pentru consumul suplimentar de date in roaming.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#ANCOM aplicatie calcul Internet roaming, #Internet state UE roaming, #Internet roaming ANCOM, #tarife roaming eliminate 15 iunie , #roaming