Alimentele, scumpite in prag de Sarbatori. Cat mai cresc preturile?

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 12:44
2781 citiri
Alimentele, scumpite in prag de Sarbatori. Cat mai cresc preturile?
Foto: Arhiva

Alimentele vor cunoaste, in urmatoarea perioada, majorari treptate de pret, urmand ca in preajma Sarbatorilor de Iarna romanii sa se confrunte cu scumpiri in lant. Asta pe langa traditionalele scumpiri "de Mos Craciun". Produsele care vor suferi majorari de pret vor fi painea, laptele, legumele, carnea si uleiul, sunt de parere specialistii.

"Sarbatorile de Iarna vor veni cu anumite scumpiri pentru ca noi nu avem nicio legislatie de sprijin sau, cum au tarile europene, de interventie in piata, iar in momentul in care se intampla dezechilibre sa se poata intervini. Fie se intervine pentru ca exista rezerve de stat si se mentine un pret mic, fie statul se implica in achizitionarea de produse la preturi competitive si le subventioneaza pentru a nu simti consumatorul.

In Romania nu se simte asta din pacate. Nu avem investitii si nu avem politici in sensul asta si platim produse alimentare cu 30-40% mai scumpe. Agricultura Romaniei ar putea sa dea productii si preturi foarte decente pentru orice consumator, dar agricultura a devenit o afacere in conditiile in care 70% din venitul unui cetatean se duce pe mancare", a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, pentru Ziare.com.

Una dintre cele mai mari cresteri de pret o va cunoaste painea, de 30%, in perioada imediat urmatoare. Cresteri vor fi si la legume, de 3-5%, dar si la lapte.

"Tinand cont de sprijinul aproape inexistent al Guvernului si aici ma refer la combaterea calamitatilor, subventii, am prognozat acest dezechilibru, am prognozat o crestere de preturi pentru ca, daca agricultorul roman ar fi avut posibilitatea sa produca la intreaga capacitate, pe 9 milioane de hectare, am fi putut sa discutam de preturi decente.

Dar avand in vedere ca productia interna scade de la luna la luna, si ma refer aici si la lapte si la carne, la toate produsele pe care le avem noi pe piata, iar 70% din alimente sunt din import, depindem de o bursa a preturilor. Cresterea pretului la grau va determina o crestere a pretului painii, in momentul in care procesatorii vor incepe sa foloseasca din productia acestui an, probabil in noiembrie decembrie.

Vom vedea ca vom avea undeva la 25-30% crestere la paine. La legume se anunta cresteri de pret de 3-5%, crestere ce vine din zona importurilor pentru ca in Romania noi nu mai avem legume. De exemplu la tomate, care erau un produs traditional in tara noastra, avem o productie diminuata cu aproape 80% avand in vedere consecintele climatice pe care noi le-am inregistrat in ultimul timp", a precizat seful Agrostar.

Marirea TVA cu 5% se resimte in continuare

La randul sau, Sorin Minea presedintele Romalimenta, considera ca marirea TVA cu 5% se va resimti in continuare, in mod treptat.

"Acel TVA pacatos are un impact de lunga durata. Asa se explica si scumpirile acestea, este acel TVA care incet incet este introdus in pret, nu este lasat afara, asa cum s-a sperat. Este absolut normal ca acel 5% sa apara in pretul final. Exista doua probleme: se scade calitatea inlocuindu-se reteta sau se baga in pret acel 5%. Scumpirile majore de pe piata nu sunt din cauza industriei.

La ora actuala, cele mai mari scumpiri sunt in piata la zarzavaturi si fructe, ori alea nu sunt industrii. Scumpirile masive au aparut in piata nefiscalizata. Piata nefiscalizata este cea care impinge pretul in sus, nu industria. Industria o urmeaza, pentru ca se creeaza un dereglaj de piata si sunt obligat sa merg si eu pe acelasi lucru, pentru ca in primul rand se deregleaza piata materiilor prime", a opinat Minea, pentru Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, nu va fi nicio scumpire masiva, ci va fi vorba de mici modificari la unele alimente.

"In general pot sa apara mici modificari de pret la lapte, pentru ca iarna este o problema sezoniera. Laptele, iarna, este mai putin decat vara si se mai scumpeste, dar destul de putin. Pot sa apara mici modificari de pret la paine.

Acel 30% anuntat nu s-a vazut inca si nici nu se va vedea acest procent, dar mici modificari vor avea loc, pe fondul lipsei de grau de panificatie, insa nu majorari uriase. Carnea este ultima care va raspunde la acest impact. Daca se vor scumpi furajele, se poate scumpi carnea. Posibilitatile de scumpire acum sunt speculative", a continuat seful Romalimenta.

Potrivit lui Sorin Minea, nu pot avea loc scumpiri reale decat daca se intampla ceva pe piata, precum o devalorizare brusca a leului sau o inflatie care depaseste 10%.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#scumpiri alimente, #majori pret, #scumpiri in lant , #scumpiri