Alimentele se scumpesc usor, dar sigur - Sorin Minea - Interviu

Joi, 22 Martie 2012, ora 12:56
2612 citiri
Alimentele se scumpesc usor, dar sigur - Sorin Minea - Interviu
Foto: Arhiva

Scumpirea materiilor prime alimentare, majorarea tarifelor la energie si cresterea pretului combustibilului vor misca in sus preturile alimentelor, a spus Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.

In conditiile in care prognozele indica mentinerea trendului ascendent al preturilor acestor factori de influenta pe tot parcursul anului, singura varianta disponibila pentru producatori, in scopul mentinerii preturilor la un nivel constant sau chiar al unei usoare ieftiniri, ar fi scaderea calitativa a produsului, cu consecinte nefavorabile atat pentru consumator, cat si pentru comertul Romaniei. Introducerea TVA diferentiat la momentul oportun, masura care ar duce la ieftiniri insemnate ale produselor, este improbabila, a precizat Sorin Minea in cadrul unui interviu acordat Ziare.com

Cum estimati ca vor evolua preturile alimentelor din productie proprie in perioada urmatoare?

Atat timp cat toate cheltuielile cresc, este imposibil ca preturile la alimente sa scada. In toate statisticile pe care le-am vazut, pretul materiilor prime este in crestere si anul acesta, atat in comunitatea europeana, cat si in Romania. Materiile prime alimentare, dar si curentul electric si combustibilul s-au scumpit. Exista o singura solutie pentru ca preturile sa ramana pe loc, si anume schimbarea retetei.

Cum nu cred ca se mai poate schimba foarte mult in jos reteta, parerea mea este ca preturile vor misca, ca in toata Europa, in sus. Cu cat? Imposibil sa spuna cineva acest lucru. Insa preturile vor creste usor si sigur. Dar nu este vorba de zeci de procente, se merge in pasi mici. Poate fi vorba de 2-4 procente.

Schimbarea retetei, o scumpire mascata

Atunci cand se fac presiuni asupra unui producator pentru a mentine un pret mic sau pentru a reduce pretul, exista doua posibilitati: sa isi optimizeze productia, ceea ce s-a facut in ultimii ani, sau sa incerce sa ieftineasca produsul. Produsul poate fi ieftinit intr-un singur fel: scazandu-l calitativ, chiar daca se pastreaza acelasi nume. Acest lucru se intampla pe piata in prezent si nu apartine procesarii, aceasta presiune apartine retailului.

Presiunea de pret exagerata se duce in reteta, in calitatea produsului. Cu cat presiunea de pret va fi mai mare, cu atat calitatea va fi mai slaba. Deci va fi o scumpire mascata. Pretul va ramane constant, poate da si inapoi, dar calitatea ramane scazuta, ceea ce inseamna ca, de fapt, pretul a crescut. O parte a acceptat sau a fost obligata sa accepte, o parte n-a acceptat si a iesit de pe piata, din anumite magazine. Decizia apartine fiecaruia in parte.

Ce inseamna aceasta practica pentru competitivitatea produselor romanesti?

O scadere a calitatii produsului poate sa afecteze in timp comertul in Romania. Pentru ca produse proaste face toata lumea. Produse bune putem sa facem noi, avem anumite standarde, respectam niste regului. In clipa in care calitatea din Romania va fi egala cu calitatea proasta din Europa, vom fi inlaturati de la raft si vor veni produse la fel de proaste, daca nu chiar mai proaste din Uniunea Europeana.

Va fi cantecul de lebada al industriei. La ora actuala, industria trebuie sa isi intareasca standardele de fabricatie acolo unde exista, ar trebui introduse noi standarde si ar trebui sa fie lansata o campanie prin care sa se explice clar ca noi avem niste standarde si cei corecti le respecta. Ca exista pe piata oameni care nu respecta nimic, asta nu mai e problema mea.

Sfatul meu este ca Romania sa-si intareasca standardele, sa respecte calitatea si sa faca un pret corect pentru ca una este sa mananci un produs prost, relativ ieftin si alta este sa mananci un produs bun, putin mai scump.

In acelasi timp, poti sa te aperi de importuri, nimeni nu isi va permite sa faca importuri pentru ca va vedea diferenta de calitate si atunci putem sa ne intarim pozitia pe piata. Aceasta este strategia mea si as recomanda-o tuturor.

Legumele s-au scumpit deja de la inceputul anului. De ce?

Daca cineva spera ca preturile vor ramane pe loc, se poate uita la evolutia preturilor in intreaga Europa si sa inteleaga ca Romania face parte din Europa. La noi, combustibilul s-a scumpit de cateva ori de la inceputul anului. Daca se scumpesc toate, nimeni nu poate tine pretul pe loc.

Exista o isterie generala cu privere la faptul ca au crescut preturile la legume si la fructe. E iarna, nu s-au facut inca. Cartofii de acum sunt cartofii facuti toamna trecuta, normal ca prin depozitare cresc preturile. In primavara vor scadea preturile la legume. Si in cazul oualor, iarna se scumpesc, asa e gaina, iarna oua mai putin. Sunt lucruri normale care se intampla peste tot in lume.

Atipic anul acesta este tendinta de scumpire din ce in ce mai mare a carnii, ca urmare a deschiderii pietei Chinei, un mare importator de carne din comunitatea europeana. Una din regulile pietei este ca daca cererea este mare si oferta mica pretul creste. Singurul lucru bun este faptul ca Rusia a oprit cumpararea de carne din UE, iar acest lucru ar putea sa tempereze cresterea de pret.

Ce masuri pot fi luate pentru combaterea efectelor scumpirilor generalizate asupra preturilor alimentelor?

Avand in vedere cresterea preturilor la energie si combustibil, evolutia salariilor si a impozitelor, singura solutie pentru o productie alimentara mai ieftina in Romania ar fi TVA-ul diferentiat, dar, din pacate, nimeni nu intelege acest lucru. Cu cat va fi introdus mai tarziu un TVA diferentiat, cu atat va avea un impact mai redus. Daca maine scade sub 10% se va vedea direct in pret, daca se face la sfarsitul anului nu se va vedea nicaieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#scumpiri alimenete, #scumpiri materii prime alimente, #caliatate produse alimentare, #TVA diferentiat , #scumpiri