ANRE confirma: Curentul, cu 10% mai scump de la 1 ianuarie 2013

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:54
4651 citiri
ANRE confirma: Curentul, cu 10% mai scump de la 1 ianuarie 2013
Foto: Arhiva

Pretul energiei electrice va creste cu zece procente, de la 1 ianuarie 2013, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) recunoscand costul de productie mai ridicat, reflectat in tarifele pentru consumatorii finali.

Astfel, pretul mediu al energiei electrice va fi de 175,7 lei/MWh, din prima zi a anului viitor, a anuntat presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, relateaza Mediafax.

In plus, se suplimenteaza si ajutorul acordat de stat producatorilor de energie regenerabila, reflectat in pretul final.

Potrivit lui Emil Calota, vicepresedinte ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei, aferent unui consum de 100 KWh, cresterea va fi de 4 lei. Astfel, se include si sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila, prin sistemul certificatelor.

Havrilet a specificat, de exemplu, ca pretul reglementat la care va vinde Nuclearelectrica, din 2013, a crescut de la 121 de lei la 142 lei/MWh.

De asemenea, in cazul Hidroelectrica, majorarea este de la 71 la 125 lei/MWh, in timp ce Complexul Energetic Oltenia va vinde energia electrica la pretul de 190 de lei, in urcare fata de 172 de lei/MWh.

Complexul Energetic Hunedoara va practica un pret de 271 lei/MWh, iar Petrom de 169 lei/MWh.

In plus, de la 1 iulie 2013, va urma o noua majorare a pretului, de doua procente.

Nu in ultimul rand, si pretul gazelor naturale ar urma sa se majoreze cu 10 la suta, pentru consumatorii casnici. Prima scumpire va fi de la 1 iulie 2013, cu 8 la suta, iar apoi cu 2%, de la 1 octombrie 2013.

Cand vor aparea ieftinirile

Cand s-a anuntat, initial, planul de liberalizare a preturilor, aparuse si ideea conform careia acest lucru ar putea conduce la o scadere a costurilor pentru consumatorii finali.

Totusi, potrivit expertului in energie Ionut Purica, acest lucru nu va avea loc decat dupa ce noile resurse de gaz - din off-shore-ul Marii Negre, din teritoriu si gazele de sist - vor intra in piata.

"In Statele Unite a scazut pretul gazelor de patru, dar sunt cu zece ani inaintea noastra. Si toate companiile energo-intensive se duc in Statele Unite, pentru ca este ieftina energia de intrare. Ei traiesc o reindustrializare. Este posibil, sa speram, ca, in timp suficient de scurt, si la noi sa scada pretul la gaze si la energie electrica, astfel incat marile companii energo-intensive sa nu plece din Romania", a explicat Purica, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, energia regenerabila a condus la scumpirea curentului, in tari mai dezvoltate decat Romania. Astfel, in Italia, in urma reflectarii certificatelor verzi pentru energia regenerabila in facturile finale, pretul a crescut cu 33 la suta, conform unor date prezentate in urma cu o luna la o conferinta a Consiliului Mondial al Energiei, a precizat expertul in energie.

"La noi trebuie avuta multa grija cum se introduc cresterile astea de pret, mai ales pentru populatie, pentru ca sa aiba, in continuare, suficienta putere de cumparare. Altfel, degeaba cresti pretul, ca nu-l plateste nimeni si se blocheaza tot", a subliniat Purica. "Daca taxezi populatia ca sa penetreze energia regenerabila, ar trebui sa subventionezi populatia", a adaugat el.

De asemenea, trebuie avuta in vedere corelarea tuturor programelor privind eficienta energetica, inclusiv izolatia blocurilor, este de parere expertul.

"Toate acestea trebuie corelate, nu poti sa cresti un singur pret pentru energie. Trebuie sa cresti si productivitatea muncii, care sa duca la cresterea puterii de cumparare, nu la inflatie. Si trebuie sa am mare grija cum coordonez subsidierea programelor de regenerabile cu subsidierea programelor de eficienta energetica", a spus Purica.

La randul sau, expertul in energie Jean Constantinescu este de parere ca se putea gasi un alt mecanism de liberalizare, chiar daca aceste scumpiri se incadreaza in graficul convenit cu institutiile financiare internationale.

"Poti sa ai un singur pret de la inceput pe piata, fara sa faci pasii astia, dar statul sa plateasca, prin Ministerul Muncii, direct o parte din factura, lasand un singur pret corect", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#pret energie electrica, #scumpire curent, #scumpire energie electrica , #scumpiri