Avalansa de scumpiri in prima parte a anului, ajutor de la Dumnezeu in a doua

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:56
4002 citiri
Avalansa de scumpiri in prima parte a anului, ajutor de la Dumnezeu in a doua

Preturile alimentelor, cele administrate, ale combustibililor, produselor din tutun si bauturilor alcoolice vor cunoaste o crestere insemnata in prima parte a acestui an, arata Banca Nationala in raportul privind inflatia.

"Proiectia curenta prevede atingerea unui nivel maxim al ratei anuale a inflatiei (5,9 la suta) in trimestrul II 2013, urmata de o atenuare semnificativa pana la inceputul anului 2014 si de consolidarea pentru restul intervalului de prognoza in apropierea nivelului de 3 la suta.

Accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum pe parcursul trimestrului II al anului curent reflecta exclusiv evolutia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de actiune a politicii monetare - preturile administrate, cele volatile alimentare", se precizeaza in raport.

In cuvintele guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, "grosul cresterilor este concentrat in prima jumatate a acestui an".

Reluarea dezinflatiei in partea a doua a anului 2013 se va realiza in ipoteza unui an agricol normal.

"Probabilitatea pe care o confirm si eu, ca persoana care am un un anumit atasament fata de agricultura, este ca un an agricol greu sa fie urmat de unul cel putin normal, daca nu bun", spera guvernatorul BNR.

Proiectia BNR cu privire la rata inflatiei la finalul acestui an este de 3,5%, revizuita in noiembrie de la 3%, urmand ca inflatia sa scada la nivelul de 3,2% la sfarsitul anului 2014.

Ce se scumpeste

Scumpirile asteptate in acest an vizeaza produsele agricole, energia electrica, gazele si accizele.

In primele luni ale anului produsele agricole sunt asigurate din importuri, preturile fiind influentate direct de evolutia cursului de schimb.

Inca de la 1 ianuarie pretul energiei electrice a crescut cu aproximativ 10%, ca urmare a recunoasterii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a unor costuri mai mari de productie, precum si a suplimentarii ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila. Conform calculelor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, a fost de 4 lei.

Scumpirile pe acest segment vor continua in conformitate cu programul pentru liberalizarea pietei energiei si a gazelor convenit cu FMI.

Astfel, urmeaza o crestere cu 11% a pretului gazelor pentru populatie, respectiv cu 8% la 1 iulie si cu 3% din octombrie.

Gazele se scumpesc si pentru companii, cu 5% in aprilie si cu 2% in octombrie, nefiind exclusa posibilitatea ca scumpirile sa se reflecte in preturile produselor finite.

Costuri indirecte pentru buzunarele consumatorilor pot fi generate si de noul sistem de taxe pentru companiile din sectorul energetic, respectiv introducerea unor taxe speciale pentru distribuitorii si transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale si supraimpozitarea veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea pretului gazelor naturale.

De asemenea, accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, cresc in acest an ca urmare a majorarii ratei de schimb cu peste 5% fata de anul anterior. Guvernul a stabilit, prin noul Cod fiscal, devansarea cu trei luni a cresterii accizelor la tigarete, in aprilie in loc de iulie. In plus, este prevazuta majorarea accizei la bere cu circa 9%.

Executivul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.

Taxe mai mari, taxe noi si alte obligatii

Tot in acest an au loc majorarea taxelor si impozitelor locale cu inflatia cumulata pentru perioada 2010-2012, reintroducerea taxei de prima inmatriculare, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate, coplata in sanatate, scumpirea politei RCA.

Pana la inceputul lunii iulie, Guvernul intentioneaza sa majoreze impozitele pentru persoanele fizice care utilizeaza imobilele din proprietate pentru activitati comerciale

In prezent, premierul Victor Ponta analizeaza posibilitatea de a impozita suplimentar bugetarii cu venituri de peste 4.500 lei pe luna.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#scumpiri 2013, #factura energie, #preturi gaze, #marire accize, #taxe mari 2013, #inflatie , #scumpiri