Cat costa un concediu anul asta?

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 12:19
3575 citiri
Cat costa un concediu anul asta?
Foto: infotravel.ro

Orice roman de rand care si-a planuit o vacanta in strainatate a urmarit probabil cu groaza cursul valutar din ultima perioada, intrebandu-se cand se va opri. Si ca si cum bugetul limitat si leul mai slabit ca oricand nu erau de ajuns, a mai cazut si bomba TVA.

Turismul nu este afectat de majorarea TVA asa cum sunt alte sectoare deoarece hotelierii beneficiaza de cota speciala de 9%, care a ramas neatinsa, iar pentru pachetele turistice se platesc impozite doar in tara respectiva.

Pana la destinatie si la hotel, insa, e cale lunga, iar pe acea cale ar trebui ca totul sa fie mai scump din cauza noului TVA, incepand cu transportul si terminand cu mancarea de la restaurant si serviciile turistice.

Turistii nu sunt singurii speriati de preturi, ci si hotelierii si agentiile de turism care au inceput sa se intreaca in oferte pentru a nu iesi in pierdere. Au oferit reduceri de zeci de procente la destinatiile de vara din Europa, iar pentru litoralul romanesc exista chiar si o promotie numita "Plateste unul si merg doi".

De asemenea, agentiile turistice membre ANAT au decis sa suporte chiar ele cresterea pretului in urma majorarii TVA deoarece situatia economica in care se afla Romania le-a scazut deja numarul de clienti cu pana la 40% fata de perioada mai - iunie a anului trecut.

"Desi taxa pe valoare adaugata se va mari cu 5 procente, ajungand la 24% de la 1 iulie, agentiile de turism membre ANAT vor face eforturi sustinute de a proteja tarifele practicate de influenta majorarii TVA, pentru a se adapta puterii de cumparare a turistilor aflata, din pacate, intr-o continua scadere", a anuntat Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism printr-un comunicat.

Bulgarii vor un litoral romanesc si in 2010

Daca devalorizarea monedei nationale nu a redus prea mult bugetul, exista inca multe oferte atat in tara, cat si in afara cu bani putini si toate serviciile incluse.

Cele mai populare destinatii externe raman si in acest an Bulgaria, Grecia, Cipru sau Croatia, iar agentiile incearca sa vanda, in premiera, si vacante la Marea Adriatica, in Albania. Doar Turcia e mai scumpa pentru ca e in continuare foarte cautata.

Litoralul bulgaresc e primul in preferintele romanilor si se pare ca la Nisipurile de Aur, Sunny Beach si Albena se va vorbi romaneste si in acest an dupa ce preturile au scazut cu pana la 10% fata de anul trecut. Celebrul sejur all inclusive bulgaresc costa anul asta in jur de 200 de euro.

Pentru Grecia, tarifele au scazut in medie cu 30% ca urmare a crizei economice si a grevelor care i-au determinat pe mii de occidentali sa renunte la rezervari. Cele mai ieftine sejururi variaza intre 50 si 80 de euro de persoana in special in Paralia, Olympic Beach si Halkidiki. Si aici se vand pachete atractive in care plateste un om si merg doi, sau platesc doi si merg trei.

Si circuitele au in continuare cautare, motivul fiind posibilitatea vizitarii mai multor destinatii intr-o singura vacanta. In Europa, capitalele imperiale Praga-Viena-Budapesta pot fi vazute cu mai putin de 300 euro, iar pachetul include sapte nopti de cazare, transport cu autocarul si ghid insotitor.

"Aceste calatorii insumeaza de obicei toate lucrurile care dau culoare unui concediu reusit. In cateva zile turistul se plimba cu vaporul, cu trenul, cu trasura, strabate distante lungi cu avionul, viziteaza mai multe continente sau tari si are acces la culturi si civilizatii diverse intr-un timp extrem de scurt", ne-a spus Maria Tomescu, de la J'Info Tours.

In ciuda crizei, exista si romani care aleg destinatiile exotice, precum Bali, Mauritius, Seychelles si circuitele in Asia sau America de Sud. De asemenea, s-au vandut si pachete pentru Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, unde preturile au depasit 2.000 de euro de persoana.

A invatat turismul romanesc ceva de la vecini?

Hotelierii si agentiile se intrec in oferte si pentru litoralul romanesc. Unul dintre programele lansate de ANAT este "Zile gratuite de vacanta", in care cei care cumpara o vacanta in Romania, pentru perioada 15.06 - 15.07.2010 si 15.08 - 31.08.2010, pot primi pentru pretul platit, una sau doua nopti gratuite de cazare.

In primele zece zile ale programului s-au vandut 17.000 de astfel de pachete, iar ANAT se asteapta ca cel putin 35.000 de turisti sa aleaga aceasta varianta pana la sfarsitul verii.

"Zile gratuite de vacanta" este doar una dintre ofertele speciale a unui program de promovare initiat de ANAT, "Vacanta in tara mea. 2010 anul ofertelor speciale", valabil pentru aceasta perioada de sezon.

Iar cazarea nu este singura rentabila. Fiind constienti ca nu isi mai permit sa piarda turisti, otelierii si administratorii teraselor si restaurantelor au inceput sa taie preturile. Cei mai zgarciti doar le-au inghetat, insa multi au ieftinit si isi asuma majorarea TVA din profitul propriu. Mai mult, ei dau asigurari ca nici in varful sezonului nu vom vedea scumpiri, ceea ce inseamna ca turismul romanesc ar putea, in sfarsit, sa fi invatat ceva de la vecinii din jur. Ramane de vazut si calitatea serviciilor.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret vacanta Grecia, #pret vacanta Bulgaria, #vacanta criza, #oferte vacanta litoral, #oferata vacanta , #scumpiri