Scumpiri in 2013: Cati bani vom da in plus pe curent, mancare sau benzina?

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 12:35
4400 citiri
Scumpiri in 2013: Cati bani vom da in plus pe curent, mancare sau benzina?

Romanii vor avea de suportat o serie intreaga de scumpiri, in 2013, pe fondul unei cresteri economice infime, ce nu va stimula si o crestere de salarii care sa acopere diferenta.

In afara bugetarilor, care ar trebui sa-si revada salariile reintregite la nivelul din 2010, ceilalti salariati nu vor beneficia de majorari salariale, majoritatea companiilor fiind, inca, ingrijorate de perspectivele economice, mai ales tinand cont de faptul ca si Uniunea Europeana in ansamblu va avea dificultati in anul ce urmeaza.

Chiar daca scumpirile nu vor reprezenta sume uriase, fiind de cativa zeci de lei, acestea vor fi destul de numeroase si suficiente pentru a provoca probleme, in special persoanelor cu venituri sub medie.

Doua din cele mai importante majorari de preturi se vor efectua pentru energia electrica si gaze. Acestea se incadreaza in planul pus la cale impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, in momentul semnarii acordului stand-by, fiind parte a programului de liberalizare a preturilor in aceste sectoare.

Energia electrica

In privinta energiei electrice, de la 1 ianuarie se anunta o scumpire de 10 la suta, pentru consumatorii finali, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut preturile de productie mai ridicate, iar acest lucru se va vedea in facturile pe care le platim. In plus, in pretul final se va reflecta si ajutorul oferit producatorilor de energie regenerabila, prin certificatele verzi.

De la 1 ianuarie, pretul mediu pentru curent va fi de 175,7 lei/MWh. Potrivit lui Emil Calota, vicepresedintele ANRE, la o factura lunara medie de 40 de lei, pentru un consum de 100 KWh, se vor adauga 4 lei.

Ulterior, de la 1 iulie, pretul va mai creste inca o data, cu doua procente.

Gaze naturale

In acelasi timp, ANRE a anuntat scumpiri si pentru gaze, de anul viitor, cu 10 la suta.

In prima etapa, de la 1 iulie 2013, pretul va creste cu 8 procente, iar in a doua, de la 1 octombrie, cu inca 2 la suta.

Potrivit expertului in energie Ionut Purica, singura sansa de ieftinire, atat la gaze, cat si la electricitate, ar putea fi in momentul cand vor intra pe piata noile resurse de gaze si petrol descoperite in Marea Neagra, precum si gazele de sist.

Scumpiri pentru soferi

Taxa auto, suspendata in acest an, ar trebui sa reintre in vigoare in 2013, cu o forma schimbata, astfel incat sa nu mai atragem mainia Comisiei Europene, care ne-a penalizat pentru forma initiala, considerata anticoncurentiala si ilegala.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca se poarte discutii cu productorii si importantorii din domeniu, pentru a se ajunge la o formula potrivita. In plus, seful guvernului a precizat ca va fi o taxa pentru protectia mediului.

Benzina, alaturi de tigari, alcool si cafea, precum si produsele energetice, se vor scumpi din cauza accizelor, calculate in functie de un curs mai mare decat in anul precedent, de 4,5223 lei/euro, cu aproximativ 5% mai mare decat cel luat in calcul pentru accizele pe 2012.

Nu in ultimul rand, soferii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult si pentru RCA, dupa ce vor intra in vigoare noi prevederi, in care se arata ca pretul acestor polite trebuie sa includa si profitul companiilor de asigurari. Astfel, cresterea ar putea fi chiar si de 50 de procente.

Alimente

Din cauza unui an agricol destul de prost, in comparatie cu 2011, preturile la produsele alimentare deja au fost scumpite, in cursul acestui an, avand si principalul impact in cresterea inflatiei.

Chiar inainte de Sarbatori, producatorii de carne au anuntat scumpiri semnificative, de pana la 25 la suta in cazul celei de porc. Aceste majorari sunt justificate de producatori prin cresterea costurilor de crestere a animalelor, avand in vedere ca si furajele s-au scumpit, precum si utilitatile.

Aceste scumpiri ar putea continua si in 2013, mai ales ca se estimeaza ca nu va fi un an agricol prea bun.

Taxe si impozite

Taxele si impozitele locale ar putea, de asemenea, sa fie crescute, dupa ce guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care se permite autoritatilor locale un interval mai mare pentru acestea.

Impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, conform Codului Fiscal, in functie de rata inflatiei.

Pe de alta parte, guvernul Ponta 2 promite, prin programul de guvernare, scaderea taxei pe valoarea adaugata la 19 la suta, precum si un impozit diferentiat, in praguri de 8%, 12% si 16%. Nu in ultimul rand, se prevede reducerea contributiilor sociale platite de angajatori cu 5%, astfel incat acestia sa poata, eventual, majora salariile. Insa toate aceste modificari sunt programate sa aiba loc in urmatorii patru anii, prin urmare nu vor fi de ajutor pentru suportarea scumpirilor ce vor avea loc in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scumpiri 2013, #cresteri preturi 2013, #scumpire curent 2013, #scumpire benzina 2013 , #scumpiri