Consumatorii romani, mai putin afectati de criza europeana - Gfk

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:04
1592 citiri
Consumatorii romani, mai putin afectati de criza europeana - Gfk
Foto: Arhiva

Romania este mai putin afectata de criza financiara europeana, romanii manifestandu-si intentia de a face achizitii majore in urmatoarea perioada, potrivit unui studiu al firmei de cercetare GfK.

Optimismul privind situatia economica este reflectat si pe piata muncii, iar Romania se numara printre tarile cu cele mai mici rate ale somajului din Europa.

"Aceasta da nastere la sperante privind cresterea veniturilor populatiei. Cu toate ca datele de baza sunt deocamdata bune, consumatorii romani sunt totusi atenti cand vine vorba sa cheltuiasca bani. Dorinta de a face cumparaturi majore a crescut in ultimele cateva luni, ramanand totusi la un nivel foarte coborat", potrivit sondajului GfK, remis Ziare.com.

Perspectiva redresarii economice a fost considerata cel mai putin probabila de consumatorii din Italia (-60,2 puncte) si Cehia (-57,1 puncte). Cele mai ridicate valori s-au inregistrat in Franta (-8,2 puncte), Romania (-2,6 puncte) si Germania (3,0 puncte). Media in Uniunea Europeana se situeaza la -35 puncte. In SUA indicatorul se afla la 21,2 puncte.

In ciuda reescaladarii crizei financiare europene, asteptarile privind starea economiei in Romania au continuat sa isi revina. Desi indicatorul se situa la -26,2 puncte in martie, acesta a urcat la -2,6 puncte in iunie, ajungand astfel la cea mai ridicata valoare atinsa din noiembrie 2008. Indicatorul a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -71 puncte.

In majoritatea tarilor europene, dorinta de cumparare a fost relativ constanta, la un nivel coborat sau foarte coborat. In unele tari aceasta s-a imbunatatit in ultimele doua luni. Consumatorii sunt ingrijorati de cresterea si mai mare a taxelor ca parte a masurilor de consolidare la nivel european.

Ca urmare consumatorii considera ca acum este momentul potrivit pentru a face cumparaturi majore. Exista, insa, o diferenta imensa intre a dori sa consumi si a fi in masura sa consumi. Multi oameni nu isi pot permite cheltuieli majore in momentul de fata, chiar daca este momentul potrivit. In prezent, cea mai coborata dorinta de cumparare se inregistreaza in Regatul Unit (-42,3 puncte), Portugalia (-43,2 puncte) si Grecia (-45,2 puncte). Cei mai dornici sa consume sunt bulgarii (8,5 puncte), austriecii (22,4 puncte) si germanii (32,7 puncte). Media la nivel de Uniune Europeana se situeaza la -23 puncte. SUA are un nivel de -9,6 puncte.

T.B.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#consum Romania criza, #efecte criza romania, #efecte criza consumatori romani , #scumpiri