De ce cresc preturile alimentelor?

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 12:47
4832 citiri
De ce cresc preturile alimentelor?

Dupa ce o mare parte a romanilor, indiferent daca este vorba de bugetari sau nu, s-au vazut cu salariile taiate in acest an, acestia se confrunta in prezent si cu o crestere continua a preturilor la alimente.

Potrivit datelor INS, numai in luna noiembrie, mancarea s-a scumpit cu pana la 10%. Comparativ cu luna precedenta, cea mai mare crestere de pret s-a inregistrat la cartofi, cu 9,98%, pretul acestora majorandu-se cu nu mai putin de 36,39% fata de sfarsitul anului trecut.

De asemenea, in categoria produselor alimentare, a crescut si pretul oualelor cu 7,95%, fata de octombrie, in timp ce pretul fructelor proaspete s-a majorat cu 4,32 %, iar cel al fainei cu 3,52%.

Cum se explica aceasta crestere? Specialistii din industria alimentara dau vina pe specula, dar si pe faptul ca, in lipsa productiei interne, am ajuns sa importam majoritatea produselor.

"Pretul graului s-a modificat si din cauza asta au aparut si majorari de preturi la faina. In ceea ce priveste cartofii si fructele, discutam de foarte multe importuri, pe de o parte, iar pe de alta parte este productia scazuta de cartofi din Romania.

Este insa o specula care se vede daca facem diferenta dintre pretul la cartofii romanesti, din piata, si la pretul la cartofii de import, din hipermarketuri. Eu am spus de foarte multe ori ca ora exacta se regleaza in hipermarketuri. In functie de pretul de acolo se adopta un pret cu 1-3% mai mic si in piata. Atunci, daca preturile in hipermarketuri au crescut, si preturile pe piata cresc", a precizat Dragos Frumosu, liderul Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pentru Ziare.com.

Potrivit specialistului, cresterea pretului la cartotfi se explica pe fondul cantitatii mai reduse a productiei romanesti, din cauza situatiei climatice nefavorabile din acest an. In ceea ce priveste fructele, situatia se explica pe fondul faptului ca am intrat in perioada in care fructele si legumele romanesti nu mai exista pe piata si 90% din ce exista sunt importuri, iar importatorul este cel care isi face pretul.

"Este o specula care apare la raft, nu este nicidecum vorba de producatori si procesatori, exceptand acolo unde preturile au crescut jusificat si aici discutam despre faina, uleiul de floarea soarelui, lapte si produse lactate. Preturile la produsele lactate sunt influentate de cantitatea mai scazuta pe perioada de iarna, cand intotdeauna pretul a crescut cu 3-4%, dar si de cresterea pretului la furaje, din cauza cresterii pretului la grau si la porumb", a adaugat acesta.

Majorarea pretului s-ar putea explica si pe fondul faptului ca se profita de situatia economica confuza care exista in Romania, in momentul de fata, "pe fondul absentei reformelor, dar si din cauza faptului ca nu exista o modalitate de control a preturilor".

Conform lui Dragos Frumosu, chiar daca discutam despre o piata libera si preturile sunt facute de sectorul privat, totusi ar trebui niste mecanisme care sa regleze aceasta situatie.

"La noi in piata nici macar nu controleaza nimeni daca sortarea legumelor si fructelor se face. Adica marfa ar trebui sa fie pe calitati, deoarece exista niste reglementari europene pe care Romania ar fi trebuit sa le adopte. In Romania, in piata se vinde tot de-a valma, nu conteaza daca sunt mere stricate cu mere bune, ca unele sunt mai mari si altele mai mici. Fiecare profita si se merge pe principiul ca, vrei nu vrei, chiar daca nu iti mai cumperi in cantitatile in care erai obisnuit, esti obligat sa mananci", a continuat specialistul.

Legat de o posibila crestere a preturile in preajma Sarbatorilor, Frumosu sustine ca nici producatorii si nici procesatorii nu intentioneaza sa le majoreze, fiindca "si asa lucreaza in pierdre sau pe vanzari mai mici decat acceasi perioada a anului trecut".

"La raft insa se pot intampla foarte multe lucruri. Stuatia este relativa pentru ca se profita de aceasta perioada cand vanzarile cresc. In mod nomal, un comerciant civilizat face o altfel de politica, castiga dintr-un rulaj in aceasta perioada. Dar se pare ca pe fondul unei scaderi a vanzarilor de pana acum si conform unei prognoze pe lunile ianuarie si februarie, cand vanzarilor se vor micsora si mai mult, acestia vor sa isi recupereze din alte preturi in aceasta perioada", a continuat specialistul.

Afisarea a doua preturi la raft, o solutie?

Pentru a pune capat majorarilor inexplicabile de pret, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, intentioneaza sa propuna Uniunii Europene adoptarea unei decizii prin care alimentele din magazine sa aiba etichete cu doua preturi: cel de intrare in magazin si cel final, cu adaosurile comerciantilor.

Seful de la Agricultura crede ca in urma acestei initiative, anumite taxe impuse furnizorilor ar putea sa dispara si preturile se vor reduce.

"De exemplu, eu nu gasesc normala taxa de dezvoltare. De ce trebuie sa dezvolte o retea pe seama unei taxe suplimentare? Ar mai trebui eliminate taxa de raft, taxa de deschidere a magazinului, sunt mai multe", a precizat Tabara.

Propunerea nu este vazuta insa cu ochi buni de reprezentantii din industria alimentara, care considera ca este o practica neconcurentiala sa afisezi doua preturi la raft.

"Astfel de declaratii sunt menite sa ne faca pe noi, populatia, sa gandim ca se incearca niste masuri. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu se poate realiza, cum nu sunt foarte convins ca va accepta Consiliul Concurentei un asemenea lucru. Noi, in codul bunei practici, stabilisem o defitinite a pretului de achizitie, care s-a modificat acum trei saptamani-o luna de zile, si care a ramas cea din vechea lege a comertului, care nu ne ajuta cu nimic.

Pretul de achizitie poate sa aiba in calculul lui si discount-uri si atunci diferenta dintre cele doua preturi sa nu fie concreta. Mai mult decat atat, la ce ma ajuta pe mine consumator faptul ca vad pretul cu care a intra in magazin si pretul cu care vinde magazinul respectivul produs? Eu trebuie sa scot tot banii aia din buznar, asa ca ce sa fac, sa alerg prin hipermarketuri ca sa-l aleg pe cel mai ieftin?", a opinat seful FSIA.

De aceeasi parere este si Sorin Minea, seful Romalimenta, care considera ca afisarea a doua preturi la raft poate sa fie "dezastruoasa".

"Pretul de la comerciant, pretul de achizitie, nu are nicio legatura cu pretul real. Adaosul comercial este practicat doar de magazinele foarte mici, magazinele mari au adaos comericial si buget. Atat timp cat nu poti sa cuantifici bugetele, nu poti sa le scazi, ar insemna sa apara 5-6-7 preturi la raft. Acest lucru ar da o informatie gresita si anticoncurentiala. A afisa pretul de vanzare si pretul cu care cumperi nu stiu daca ar admite Concurenta. In orice caz, sa afisezi pretul cu care ai cumparat pentru magazin e aproape imposibil, nu-l ai", a explicat Sorin Minea, pentru Ziare.com.

Cum putem tine preturile in frau?

In ciuda faptului ca respinge ideea lui Valeriu Tabara, Dragoss Frumos este de acord ca trebuie gasit un mecanism, care sa nu afecteze o lege concurentiala, sa fie "niste norme privind piata libera". Un astfel de mecanism ar putea consta in impozitarea profitului in functie de adosul comerical.

"Eu personal as face impozitarea profitului in functie de adaosul comerical. Cu cat adaosul comercial este mai mare, fie ca vorbim de supermaketuri sau de piata, de restaurante, de turism, de toata zona asta de servicii pentru care noi scoatem bani foarte multi, cu atat impozitul sa fie mai mare. In felul acesta, intr-o perioada de maxim jumatate de an, preturile se regleaza", a conchis Dragos Frumosu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#crestere pret, #preturi alimente, #majorare pret alimente , #scumpiri