Ziare.com

De ce e Romania campioana europeana la scumpiri

Joi, 18 Iulie 2013, ora 10:17

   

De ce e Romania campioana europeana la scumpiri
In pofida stabilitatii marii majoritati a preturilor, Romania se situeaza la mijlocul lui 2013 in fruntea clasamentului tarilor europene dupa inflatia anuala, cu 4,5%.

Mult peste dezideratul teoretic de 2%, unde se incadreaza doua treimi din tarile UE si la mare distanta de mediile europene de referinta (1,7% pe total UE, 1,6% in Zona Euro si 1,5% necesar pentru incadrarea in criteriile de la Maastricht).

De fapt, doar patru state membre UE se situeaza semnificativ peste nivelul de 2% inflatie anuala, deoarece Spania, Croatia, Austria si Slovenia sunt la 2,2% iar Finlanda la 2,3%.

In urma noastra regasim Estonia (+4,1%), noua membra a Zonei Euro, care se confrunta cu tendinta de aliniere a preturilor la cele occidentale, Olanda (+3,2%) si Marea Britanie (+2,7%).

Pe fondul unui declin masiv al cererii, Grecia este singurul stat UE care a intrat in teritoriul negativ, cu -0,3%. Letonia, aflata pe ultima suta de metri inainte de aderarea la euro ( prevazuta pentru 1 ianuarie 2014), si colega noastra cea mai asemanatoare ca potential, marime si structura, Polonia, se situeaza la niveluri foarte scazute ale cresterii anuale a preturilor, cu +0,2%.

In acest context, merita analizat ce anume diferentiaza tara noastra de tendintele manifestate in UE.

Citeste mai departe despre Ce face din Romania campioana europeana la scumpiri. Distorsiuni pe indicele de inflatie pe cursdeguvernare.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mda

!"si colega noastra cea mai asemanatoare ca potential, marime si structura, Polonia, se situeaza la niveluri foarte scazute ale cresterii anuale a preturilor, cu +0,2%."!!!!??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??
va compareati cu Polonia??!! cam la ce? Populatie? are dublul! fix dublul! putere economoca? e de 4 ori mai puternica! de 4 ori!!PATRU ORI!Structuta! voi sunteti "comunisri" in continuare,ei au aplicat lustratia! ..da..sunteti mai buni la tzigani si prostituate!!

 

Bheyiii, LIPHTACK_Dava ... :)):))

Esti cam_foarte_prea_Destul_de In_Dracit, pentru a fi CREDIBIL ...
Ca Dava ... :))
POTI critica Ori-CAT, ca In_Dreptare ...
Da' TU ne urasti crancen ...
Ceea CE denota in Primuu' Rand, PATHOLOGY ... :)):)):))
DACA ai fi DOAR Patologic, NU te-am trata dur.

Da'Patologia TA este militanta.
Anti_Romaneasca ...

Ponta a inlocuit cresterea economica de 3-4 la suta cuTAXE/impozite!

Cresterea preturilor este rezultatul inlocuirii "programului de crestere economica de 3-4 la suta pe an", promis in campania electorala, cu "programul economic(fiscal) de CRESTERE de taxe si impozite.Toate cresterile de taxe si impozite, in lipsa cresterii economice, conduc la cresterea preturilor, care deja au devenit insuportabile.
Aceasta-i guvernarea de "aur", promisa de stinga politica!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor