E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 17:29
2278 citiri
E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

Majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori.

Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

El a aratat ca, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.

Departamentul pentru Energie arata, intr-un comunicat transmis la inceputul lunii septembrie, ca, din cauza unor neintelegeri cu DG Intreprinderi, structura din cadrul CE, in privinta dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din productia interna, mai ieftine fata de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat in 2012 de Guvern este momentan suspendata.

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, cresterea de pret programata pentru 1 octombrie este anulata.

Nicolescu declara in luna august ca legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie, dar DG Intreprinderi din cadrul CE doreste liminarea acestei prevedere.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#amanare scumpire gaze, #calendar liberalizare gaze, #amanare calendar gaze , #scumpiri