Editorial: Tara inapoiatilor care mananca rahat cu placere

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 08:54
4873 citiri
Editorial: Tara inapoiatilor care mananca rahat cu placere

Cativa jurnalisti au verificat preturile practicate in cateva hipermarketuri dupa majorarea TVA si au avut o surpriza (sau nu?): alimentele s-au scumpit nejustificat de mult, cu toata modificarea taxei.

A patit cineva ceva? Nu. O sa pateasca? Nici gand. Cand am sa o vad pe doamna Cora in puscarie am sa fiu convins ca ma cheama Bartolomeu Anania. Asta-i tara in care traim, unde cele mai adanci proverbe urmeaza traditia taramului unde primul document in limba romana este o turnatorie, balada nationala zugraveste o conspiratie menita sa-i ia unui nefericit gatul si averea, prima poezie invatata la gradi' este cu un catel care fura, iar imnul national ne roaga sa dormim mai putin.

Deci proverbe: o mana spala pe alta, obrazul subtire cu cheltuiala (spaga) se tine, e asa de lenes si de misel, ca creste iarba sub el.

Cum sa adie vreun vanticel de speranta, daca in ministere, unde usile se deschid cu capul, ca mainile sunt ocupate, daca esti atat de prost incat sa lasi libera o falanga te simti ca in spatiul cosmic fara compensatoare inertiale?

Functionarul de la ghiseu trebuie sa aiba momentul lui de glorie cand te apleci la gemulet, taximetristul, de te simte ca nu esti din Bucuresti, nu-ti pune ceasul si iti rade in nas daca-l ameninti ca-i mananci licenta, si in general, toate autoritatile unde scrie pe perete ca vegheaza la drepturile noastre casca si numara orele pana la ora 17, cand rup usile. Si revin a doua zi in aceleasi uniforme, cu tragerea de inima pe care o ai cand dentistul te anunta ca n-are chef sa-ti extraga maseaua, deci sa faci bine sa ti-o scoti singur.

Ce fac marile lanturi de magazine, de fapt, in Romania? Teoretizeaza cultura jumulirii, bazandu-se pe faptul ca suntem niste inapoiati. Nu cascam ochii, nu citim un ziar, o carte, nu cautam pe Internet sa vedem care ne sunt drepturile, lectura Constitutiei echivaleaza cu un bacalaureat sustinut la 70 de ani.

Doar nu-si imagineaza cineva ca la ele in tara marile lanturi de magazine isi fac de cap ca in Romania. Nu ca olandezii sau germanii de rand ar fi niste academicieni autodidacti, dar macar acolo autoritatile nu sunt loaze. Acolo, cultura jumulirii nu se impaca cu cultura manei ceresti.

Flacaii astia, daca ambaleaza maine un rahat de zece kile in staniol, ii pun o eticheta mica si-l aseaza pe raft, dar ii cos funda rosie, il cumparam fara sa clipim. Ajunsi acasa, decoperim nenorocirea si sunam la Protectia Consumatorilor - apropos, ati auzit anul acesta de institutia in cauza? - si ne plangem.

Suntem amanati pana peste trei zile, ca inspectorii sunt plecati la team building, si cand in sfarsit, contactul se produce, suntem luati la rost ca le-am irosit timpul: Pai ce, tovarase, n-ai citit eticheta? Scrie aici sau nu scrie "Rahat"? Pai eu te-am pus sa-l cumperi?

Pai stiti ceva? Cainele din cotet latra la puricii lui, cainele care vaneaza nici nu-i simte. Proverb chinezesc.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#scumpiri TVA, #scumpiri alimente, #scumpiri hipermarket , #scumpiri