Energia electrica se scumpeste cu 5%

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:57
2389 citiri
Energia electrica se scumpeste cu 5%
Foto: Arhiva

Preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creste, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI, a anuntat vineri ANRE.

Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.

Masura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici si non-casnici este justificata, printre altele, de necesitatea corelarii costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei, care cumulat pentru 2010 si 2011 a depasit 13%, arata ANRE intr-un comunicat.

Totodata, decizia a vizat respectarea acordului preventiv dintre Romania si FMI, care prevedea aceasta majorare de la 1 iulie.

Decizia ANRE este justificata si de costurile cauzate de o directiva europeana, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinte de informare a acestora, dar si de sustinerea cantitatilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh in acest an.

"Prin valorile aprobate, ANRE apreciaza ca se asigura o minima protectie a consumatorilor care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012", se precizeaza in comunicat.

In plus, ANRE a urmarit ca modificarea sa genereze un efect redus la nivelul economiei, potrivit sursei citate.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#scumpire pret curent electric, #factura curent, #scumpire energie electrica , #scumpiri
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
O fi din cauza supraproducţiei,.. O fi din cauza "prevatizări'"...