Cum creste insolventa Hidroelectrica factura la energie

Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:32
2888 citiri
Cum creste insolventa Hidroelectrica factura la energie
Foto: Arhiva

Decizia Hidroelectrica de a majora pretul energiei vandute pe piata reglementata, care include populatia si micii consumatori non-casnici, era asteptata dupa ce compania si-a declarat intrarea in insolventa, spun specialistii, si se traduce printr-un cost mai mare al facturii, care se adauga peste recenta scumpire cu 5% a energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori.

"Hidroelectrica a cerut ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red.) sa aprobe cresterea cu 74% a pretului de vanzare a energiei prin contractele reglementate, de la 72 lei la cel putin 125 lei/ MWh, echivalentul costului de productie", au precizat surse din piata pentru Mediafax.

Ionut Purica, director executiv al Centrului de Consultanta Energetica si Ambientala, sustine ca Hidroelectrica trebuie sa isi acopere costurile, mai mari in urma declararii insolventei, si nu poate face acest lucru decat prin majorarea pretulului energiei.

Desi cea mai mai mare parte a energiei produse de Hidroelectrica este vanduta prin contracte directe, la un pret mediu de 130 lei/MWh, unor firme precum ArcelorMittal Galati, Energy Holding si Alpiq, energia hidro intra, intr-o proportie mai mica, si in consumul rezidential.

Astfel, cresterea de pret se reflecta in pretul final pentru consumatorii rezidentiali si, in acelasi timp, creste si pretul si pentru industrie, facand-o mai putin competitiva, a precizat Ionut Purica.

"In principiu, la consumul rezidential, hidro are o proportie mica pe factura de energie electrica. Cred ca la o data la sase luni sau pe trimestru se mentioneaza din ce surse provine energia care se trimite la consumatorii rezidentiali, iar energia hidro incepe sa aiba o pondere ceva mai mare acum. Cresterea de pret este in raport cu procentul de energie hidro care intra in portofoliul de energie pe care o consuma rezidentialul", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

O solutie pentru compensarea cresterii pretului

Hidroelectrica a cerut inca de anul trecut ANRE sa permita majorarea tarifelor reglementate, motivand prin cresterea accentuata a costurilor companiei si precizand ca pretul din contractele reglementate sunt mai reduse decat costurile de productie.

Potrivit directorului firmei de consultanta ROENP, Jean Constantinescu, pretul foarte mic al energiei reglementate a justificat oarecum contractele preferentiale cu baietii destepti.

"Initial, in urma cu sapte, opt ani, energia reglementata a fost la preturi ridicole, chiar la preturi sub costuri, dupa care s-a incercat sa se aduca la preturi de cost. Insa, nu este aceasta solutia pentru piata. Pretul energiei reglementate ramane, in continuare, decuplat de pretul pietei si se raporteaza la cost, care poate fi mai mare sau mai in functie de cat este de eficient producatorul respectiv.

Este o metoda prin care statul, ca proprietar, aloca renta hidro consumatorilor, adica diferenta dintre pretul de piata si cel de cost, in loc sa si-o duca la buget. Ar fi putut sa faca si altfel, aceasta renta hidro sa o duca la buget si sa o dea inapoi numai anumitori consumatori vulnerabili", a spus specialistul pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, este ceea ce se numeste ajutor social pentru acces la energie netintit.

"Ceea ce este si mai caraghios este ca, daca esti un consumator mai bogat, esti cu atat mai mult ajutat de stat, cei mai mari asistati sunt consumatorii bogati", a adaugat Jean Constantinescu.

Cererea Hidroelectrica de a majora pretul energiei vandute pe piata reglementata va determina o scadere a rentei hidro, spune Constantinescu.

"Solutia ar fi luarea energiei ieftine de la baietii destepti si introducerea acesteia pentru a fi produsa renta hidro pentru stat, ducand la compensarea acestei potentiale cresteri a pretului", a incheiat specialistul.

Preturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori au crescut, la 1 iulie, in medie cu 5%, iar procentajul de achizitie din piata concurentiala pentru consumatorii casnici urmeaza sa creasca la 10% in iulie 2013, de la 0% in prezent, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014 si la 40% in ianuarie 2015.

Masurile sunt luate in scopul liberalizarii pietei energiei electrice, conditie impusa de Comisia Europeana si Fondul Monetar International Guvernului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scumpire energie electrica, #insolventa Hidroelectrica preturi consumatori , #scumpiri