Mii de oameni vor deveni someri din cauza scumpirilor? Ce spun Guvernul si specialistii

Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:16
2931 citiri
Mii de oameni vor deveni someri din cauza scumpirilor? Ce spun Guvernul si specialistii

Mii de angajati ale combinatelor chimice se tem ca liberalizarea pretului la gaze si electricitate va duce la scumpiri pentru utilitati, productia va deveni nesustenabila, iar ei vor ramane fara locuri de munca. In timp ce ei cer oprirea acestui proces, specialistii sustin ca nu ar trebui sa urmeze concedieri.

O mie de oameni au cerut, in fata Guvernului, saptamana trecuta, ca statul sa nu impovareze si mai mult facturile.

Protestatarii, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom, Federatiei Nationale Sindicale Solidaritatea-Metal si Federatiei Generale a Sindicatelor Familia, sunt nemultumiti pentru ca au impresia ca toate combinatele din tara se vor inchide si ca isi vor pierde slujbele.

Acestia sustin ca masurile Guvernului vor impinge spre faliment intreprinderile, ca Romania va fi dezindustrializata si ca zeci de mii de locuri de munca vor disparea.

Protest la Guvern: Sindicalisti nemultumiti de scumpirea gazelor si curentului (Video)

Octavian Cioban, secretar general al FSLCP, a precizat ca cresterea preturilor la gaze si energie ii lasa fara locuri de munca.

"Am convenit cu Guvernul ca vom incepe miercuri discutiile pe aceasta tema. Iar daca lucrurile nu vor merge pe un fagas bun, atunci vom continua protestele, pentru ca oamenii nu vor sa isi piarda locurile de munca.

Avem cateva propuneri, insa ele sunt valabile doar dupa ce ei vor bloca calendarul de scumpiri si ne pastreaza locurile de munca. Noi ne-am gandit la cateva variante, adica ar putea exista posibilitatea ca marii consumatori de nergie sa negocieze pretul direct cu producatorul", a precizat sindicalistul, pentru Ziare.com.

Mai exact, el propune oprirea calendarului de liberalizare a preturilor, care are ca scop aducerea acestora la nivelul Uniunii Europene, dar si inceperea negocierilor pentru incheierea unor contracte bilaterale.

De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Nicolae Coman, secretar general al FSS Metarom, considera ca nu se poate face performanta in metalurgie cu astfel de preturi majorate, deoarece costurile de productie ar fi prea mari.

"Nu putem fi competitivi, mai ales ca piata noastra metalurgica se lupta in principal cu celelalte din zona Marii Negre, unde exista niste producatori care nu au preturi nici pe departe ca ale noastre. Noi suntem intr-un dezavantaj constant, nu ne putem descurca asa", a declarat sindicalistul, pentru Ziare.com.

Ce propune Guvernul

In sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta a mentionat ca intelege ingrijorarea angajatilor legata de scumpiri, insa Romania are cele mai ieftine gaze si se afla pe penultimul loc in UE, dupa Bulgaria, la electricitate.

"Asta-i realitatea. Suntem in Uniunea Europeana, avem niste reguli de indeplinit si guvernul Boc a facut ce trebuia sa faca, a aprobat calendarul de liberalizare. Solutiile aici sunt masuri legislative si la ceea ce priveste energia electrica am luat acea masura privind reesalonarea platilor de certificate verzi. La gaze, domnule ministru, astept sa veniti cu noi masuri pentru a incerca sa atenuam efectele acestei liberalizari", a mentionat Ponta.

Factura la energie si certificatele verzi: Guvernul se leapada de raspundere si muta varful de plata in 2017

Insa sindicalistii contesta legea prin care se amana plata certificatelor verzi, in conditiile in care nu se specifica clar ce se va intampla cu consumatorii industriali.

"Nu se stie care este procentul cu care marii consumatori vor fi scutiti la plata sau vor fi amanti la plata. OUG respectiva este incompleta, desi initial se prevazuse 50%, insa in textul final a aparut ca situatia trebuie rezolvata punctual pentru fiecare consumator industrial in parte.

Pana acum trebuia sa exista deja o rezolvare, pentru ca noi sa nu fim nevoiti sa inchidem unitatile si sa ramanem fara locuri de munca. Insa Guvernul, de un an de zile nu a facut nimic sa sprijine economia", a punctat Nicolae Coman.

Premierul a marturisit ca incercarile lor sunt masuri pe termen scurt si mediu, insa in urmatorii ani, tara noastra trebuie sa isi valorifice resursele.

"Imi pare rau daca supar spunand adevarul, dar a treia cale nu exista: ori aducem din Rusia gaze scumpe, ori le exploatam din Romania, ca sa fie mai ieftine, ca sa putem sa avem si preturi pentru populatie si mai ales pentru industrie, preturi normale", a adaugat prim-ministrul.

Exista o piata libera

Expertul in energie Jean Constantinescu considera ca marii consumatori industriali de energie isi vor ajuta preturile la produse odata cu noile scumpiri si vor lua si alte masuri pentru a aplana efectele.

"Productia este nesustenabila atunci cand pretul energiei e artificial, adica subventionat, exista incertitudine privind viitorul, pentru ca el nu se poate mentine tot timpul scazut. In acest caz, e de asteptat ca pretul sa devina unul de piata. Insa si ei vand produsele pe o piata care este si ea libera. Nu trebuie sa ne oblige pe noi (consumatorii casnici - n.red.) sa strangem cureaua, ca sa aiba energia ieftina", a explicat expertul, pentru Ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#efecte scumpiri, #liberalizare pret gaze, #scumpire gaze, #scumpire curent , #scumpiri