Nu e pacaleala: Lista scumpirilor care intra in vigoare la 1 aprilie (Video)

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 07:15
5306 citiri
Nu e pacaleala: Lista scumpirilor care intra in vigoare la 1 aprilie (Video)

De marti, 1 aprilie, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare, avand in vedere ca intra in vigoare mai multe scumpiri.

Astfel, soferii vor plati mai mult la pompa, dupa ce se aplica acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru.

Masura va duce la cresterea cu 40 de bani pe litrul de carburant, astfel ca Romania va urca direct in top 10 al tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai scumpa motorina, de pe ultimele locuri. O crestere semnificativa se va resimiti si la benzina. In consecinta, cu aceiasi bani, soferii vor merge in medie cu 1.100 de kilometri mai putin in urmatorul an daca isi mentin neschimbat bugetul pentru benzina sau motorina.

Introducerea accizei suplimentare a starnit agitatie pe scena politica. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca "nu este nebun" sa introduca o taxa noua inainte de alegeri, insa pe termen lung va aduce multi bani la buget.

Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?

"Dl Basescu spune ca banii din acciza se duc la baroni. Ministerul Dezvoltarii, condus de dl Dragnea, are in 2014 din pacate fix jumatate din bugetul pe care il avea dna Udrea cand era ministru. De fiecare data, ceea ce are voie dl Basescu sau dna Udrea nu au voie ceilalti", a afirmat premierul, la Antena 3.

El a mentionat ca, intr-un an de zile, din acciza se vor strange la buget 2,4 miliarde de lei, bani ce reprezinta cofinantarea pe care bugetul Romaniei trebuie sa o puna alaturi de banii europeni pentru construirea autostrazii Pitesti - Sibiu.

"Tot acest pret se formeaza din mai multe lucruri, din alte taxe si din profiturile pe care le calculeaza companiile. Cu siguranta cresterea nu va fi de 7 centi, va fi mai mica, in functie de politica fiecarei companii si de concurenta de pe piata", a precizat prim-ministrul.

Ponta, despre acciza: Nu sunt masochist sau nebun, sa bag o taxa inainte de alegeri

Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca acciza este un act de sadism al premierului, prin care vrea sa-si arate puterea.

Basescu, despre acciza: E un act de sadism, Ponta incearca sa-si arate puterea

Mai mult, seful statului i-a adresat o noua scrisoare lui Victor Ponta, prin care ii cere sa renunte la aceasta masura.

"Constat ca va mentineti punctul de vedere si doriti cu orice pret sa introduceti o noua povara fiscala asupra populatiei Romaniei. Fac un nou apel in vederea renuntarii la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a cresterii accizei la carburant, avand in vedere efectele negative majore pe care o astfel de masura le poate avea asupra mediului economic, dar si asupra romanilor. Dintre efectele imediate care vor afecta ambele categorii se pot enumera: scaderea consumului si cresterea preturilor", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Basescu, nou apel catre Ponta: Renuntati la acciza suplimentara

Totusi, transportatorii vor avea parte de un mic ajutor din partea statului, care va rambursa trimestrial 4 eurocenti celor care se dovedesc a fi "corecti" si vor avea toate actele in regula. Insa aceasta scutire a dus la critici referitoare la discriminare, avand in vedere ca ceilalti soferi vor plati acciza integral.

Cu toate acestea, un pret mai mare la carburanti va duce inevitabil si la scumpirea produselor la raft.

Un val de scumpiri

Tot de la 1 aprilie, fumatorii vor plati mai mult pentru un pachet de tigari.

Se scumpesc iar tigarile! Cat va costa un pachet de la 1 aprilie (Video)

Nivelul accizei totale pentru tigarete, in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014 inclusiv, va fi de 84,37 euro/1.000 tigarete, in crestere de la 81,78 euro/1.000 tigarete. Astfel, pretul pentru pachetul de tigari va creste cu 0,3-0,5 lei.

De la inceputul acestei luni sunt programate doua scumpiri la gazele naturale: o majorare de 2% pentru populatie si una de 5% pentru sectorul industrial care se alimenteaza de pe piata reglementata, potrivit lui Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Scumpirile fac parte din calendarul de liberalizare, convenit cu Fondul Monetar International (FMI).

Pe de alta parte, scolile, spitalele, bisericile si organizatiile de caritate trebuie sa se inscrie de la 1 aprilie la Directia Generala a Vamilor pentru a putea beneficia in continuare de scutirea de acciza la gazele naturale.

In plus, de la 1 aprilie contribuabilii nu vor mai beneficia de reducerea de pana la 10% la achitarea totala a impozitelor pe casa, teren sau masina.

Care e vestea buna

Exista, insa, si o veste buna. Inceputul lunii aduce o ieftinire semnificativa la convorbirile telefonice in alte retele, odata cu intrarea in vigoare a noilor tarife de interconectare.

Vorbim mai ieftin la telefon: Cu cat vor scadea tarifele in alte retele de la 1 aprilie

Noile tarife maxime pentru convorbirile telefonice efectuate de la un telefon fix in alte retele scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, in cazul mobilelor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#lista scumpiri 1 aprilie, #scumpiri 1 aprilie, #scumpiri accize carburanti, #scumpiri gaze, #scumpiri tigari, #ieftinire convorbiri telefonie , #scumpiri