Pretul electricitatii creste in Europa - Financial Times

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:26
1648 citiri
Pretul electricitatii creste in Europa - Financial Times

Pretul electricitatii in Europa a crescut dupa ce Germania a inchis sapte reactoare, adica o treime din capacitatea nucleara a tarii, ca urmare a problemelor din Japonia.

Decizia Berlinului este cel mai clar semn ca Europa regandeste profund rolul energiei nucleare, scrie Financial Times.

Diplomatul veteran japonez Nobuo Tanaka, seful Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), a recunoscut, in urma accidentului de la centrala Fukushima, si ca energia nucleara ar putea sa nu aiba in viitor un rol atat de mare cum s-a estimat anterior.

"Dezastrul nuclear din Japonia este un punct de cotitura in istoria societatii bazate pe tehnologie", a declarat cancelarul Angela Merkel, dupa emiterea unui decret de suspendare a activitatii tuturor centralelor nucleare construite inainte de 1980. Asta desi, anul trecut, Merkel a extins durata de viata a centralelor nucleare din Germania, de la 2022 la 2036.

Costul electricitatii in Germania, care repezinta valoarea europeana de referinta, a crescut imediat, deoarece companiile de utilitati vor cheltui probabil mai mult pe gaze naturale si carbune.

Costul de baza al energiei furnizate permanent la retea, cu livrare in luna aprilie, a urcat in Germania cu 17,9%, ajungand la valoarea record de 64,25 euro pe megawatt/ora. Aceasta este cee mai semnificativa crestere inregistrata intr-o zi, din 2003. Cu o luna inainte pretul a crescut cu 27,9%, de la cutremurul de vineri din Japonia.

"Aceste cresteri zilnice sunt imense si vor afecta pietele din intreaga Europa", a explicat Zoe Double, de la ICIS Heren, in Londra. Si pe alte piete europene a crescut pretul energiei, inclusiv in Franta si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere pret electricitate, #pret enegie Europa , #scumpiri