Scumpiri nejustificate pe toate fronturile, dar nimeni nu face nimic

Duminica, 06 Martie 2011, ora 20:12
3430 citiri
Scumpiri nejustificate pe toate fronturile, dar nimeni nu face nimic
Foto: Arhiva

De la jumatatea anului trecut, dupa ce au inceput zvonurile ca si in Romania ar ajunge o raza de iesire din recesiune, cu totii ne-am asteptat la vremuri cel putin la fel de proaste, daca nu mai bune.

In schimb, ce am primit a fost un lung lant de scumpiri, care n-au facut decat sa adanceasca criza financiara a fiecarui roman in parte.

Romania, campioana la scumpirea energiei, transportului si alimentelor

Intrebarea care a plecat de pe buzele fiecarui conational a fost, pe buna dreptate, cat de justificate sunt aceste scumpiri? Presa si analistii au prezentat rand pe rand ipoteze conform carora scumpirile nu ar avea decat un singur scop - sa readuca profiturile anumitor companii la nivelul de dinainte de criza.

Cum de obicei presa romaneasca este catalogata de reprezentantii Executivului drept "tonomat", a fost nevoie de rapoarte la nivel european care sa arate ca Romania este campioana la scumpirea energiei, transportului si alimentelor.

Raportul Eurostat in cauza a aparut la sfarsitul anului trecut. De atunci a mai fost nevoie de inca o luna de alerte si proteste la benzinarii pentru ca premierul Emil Boc sa se sesizeze si sa ceara ANAF si Consiliului Concurentei un raport privind scumpirea carburantilor.

Scumpirea benzinei e nejustificata - ANAF

In plin avant aticoruptie, autoritatile vizate s-au executat si a venit si raspunsul - pretul mare nu este justificat. Boc a felicitat in stanga si in dreapta intocmitorii raportului, de parca treaba lor nu era sa faca asta fara sute de sesizari si materiale de presa si....gata. Treaba statului a fost facuta - a aratat ca tine cu cetatenii lui dandu-le dreptate ca platesc benzina scumpa degeaba.

Mai mult, de la minunatul raport, nu doar ca nu s-au luat masuri pentru diminuarea preturilor carburantilor (da, da, statul n-are competente), dar marile companii de pe piata romaneasca au anuntat din nou cresteri de preturi.

Dacian Ciolos acuza speculantii pentru scumpirea alimentelor

De aici se poate spune ca pleaca intregul lant de scumpiri. Un pret mare al carburantilor a dus la scumpirea transportului, care a dus la cresterea costurilor distribuitorilor de orice fel si, in final la cresterea tuturor produselor si serviciilor.

Insa sengmentul care ii doare cel mai tare pe romani este cel alimentar. Totul, de la patrunjel la paine si de la carne la ulei a devenit brusc mai scump. Romanii s-au alertat iar, televiziunile au trimis echipe in hypermarketuri pentru a compara preturile de la o luna la alta, iar ministrii responsabili au asigurat ca nu e nimic grav si ca, in ciuda zvonurilor alarmiste, nu vor mai exista alte scumpiri, pentru a reveni in scurt timp sa explice de ce, totusi, au crescut anumite preturi.

Insusi cel mai inalt om din stat, presedintele Traian Basescu, intr-o vizita la hypermarket de la sfarsitul lunii ianuarie, a dat dreptate romanilor, admitand ca vede scumpiri la unele alimente.

Basescu, la hypermarket: S-au scumpit lactatele si zarzavaturile

Si, cea mai recenta voce care a spus ca nu e justificata cresterea pretului la ulei vine de la BNR, in persoana consilierului guvernatorului Adrian Vasilescu.

Asadar, romanii sunt saraci, dar inca nu au innebunit si nu-si imagineaza scumpirile. Toate vocile aviazate le dau dreptate. Preturi mari, unele nejustificate, altele consecinte ale unor majorari nejustificate.

Insa toate suportate de ei. Pentru masuri, insa, trebuie sa mai treaca cel putin o noua criza peste noi, la cum s-a demonstrat ca este viteza de reactie a celor incredintati cu bunastarea noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie, conform datelor anunţate joi, 11 aprilie, de Institutul Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind cea de-a...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#scumpiri alimente, #scumpire benzina motorina, #scumpire transport , #scumpiri
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Cresterea preturilor este efectul mainii invizibile a masurilor inflationiste adoptate de stat la sugestia FMI