Tigarile se vor scumpi din cauza cursului - avertisment de la JTI

Marti, 17 Iulie 2012, ora 18:06
3196 citiri
Tigarile se vor scumpi din cauza cursului - avertisment de la JTI

Evolutia cursului valutar din ultima perioada va influenta pretul tigarilor,desi cursul pentru accize va fi schimbat abia din 1 ianuarie 2013, a declarat marti Gilda Lazar, director corporate affairs & communications la JTI Romania,adaugand ca se asteapta ca dupa referendum lucrurile sa se calmeze.

"Evolutia cursului este un element care ne afecteaza pe toti, si pe importatori si pe exportatori. Cursul de accize este cel fixat pe un an, incepand cu 1 ianuarie, la cursul din luna octombrie a anului precedent, ceea ce inseamna ca in 1 ianuarie 2013 va fi un alt curs de acciza care se va aplica pe tot anul si va exista clar o modificare de preturi. Nu stim cat de mare. Nu trebuie uitat ca noi achizitionam materii prime la cursul zilei, fiind un decalaj, deci costuri suplimentare. Sunt mai multe decizii care pot sta la baza modificarii pretului la tigari", a precizat Lazar.

Oficialul JTI Romania a aratat ca in perioada 2009-2010 a fost cel mai greu de suportat schimbarile de curs, diferentele de curs ajungand la 16%.

"Deocamdata speram sa fie doar o faza trecatoare, iar dupa referendum lucrurile sa se calmeze", a completat Lazar.

Aceasta a aratat ca, potrivit calendarului privind accizele la tigari, acestea trebuie sa ajunga la nivelul de 90 euro pe mia de tigarete din 2018, iar calendarul actual presupune o crestere anuala a preturilor cu 3 euro la mia de tigarete la 1 iulie.

"In prezent, 80% din pretul unui pachet de tigari presupune acciza si TVA, 20% costuri materii prime, salarii, transport", a explicat reprezentantul producatorului de tigari.

Lazar a mai spus ca un procent recuperat din contrabanda inseamna taxe suplimentare care ajung la buget de peste 30 milioane euro.

Fabrica de tigari JTI din Romania a inaugurat marti o noua capacitate de productie, situata pe platforma Pipera, printr-un program de investitii estimat la 25 milioane euro.

Investitia presupune si crearea a peste 125 de noi locuri de munca. Programul de investitii a fost lansat in 2011.

"Dezvoltarea afacerii noastre se bazeaza pe un cadru de reglementare si pe o politica fiscala stabile, precum si pe o strategie eficienta de combatere a comertului ilicit cu tigarete. Datorita eforturilor autoritatilor, a imbunatatirii cadrului legislativ si a cooperarii dintre autoritatile statului si industria tutunului, contrabanda a scazut de la peste 36% din totalul pietei in ianuarie 2010, la circa 13% in luna mai 2012. Prin urmare, piata legala a crescut, ceea ce ne permite sa investim in continuare in fabrica noastra si in crearea de noi locuri de munca. Aceasta inseamna, de asemenea, mai multi bani la bugetul de stat, datorita taxelor platite de producatorii de tigarete", a declarat marti directoril general JTI Romania, Neil Coupland. JTI Romania a investit din 1993 pana in prezent peste 100 milioane euro si are 974 de angajati, potrivit lui Mutsuo Iwai, executive vice president, deputy CEO in cadrul Japan Tobacco International (JTI) si membru al Japan Tobacco (JT) Board.

"Tigaretele fabricate la fabrica JTI din Bucuresti vor fi destinate atat pietei interne, cat si pietelor externe", a precizat Mutsuo Iwai, referindu-se la noile facilitati.

Fabrica de la Bucuresti exporta 65% din productie in peste 45 de tari din lume. Principalale piete sunt Romania, Austria, Cehia, Germania.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#crestere pret tigari, #crestere euro pret tigari , #scumpiri